Jak to kuřáci zkoušejí?

„Nejčastěji bez pomoci, jen tak. Pak je úspěšnost bohužel malá, jen asi 3 až 5 ze sta po roce nekouří. Odborná pomoc může úspěšnost zvýšit až desetkrát," vysvětluje profesorka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK a VFN Praha.

Jak se závislost na tabáku léčí?

Stejně jakou kouření samo, i léčba má dvě části: změnu prožívání dne, tedy přípravu nekuřáckých řešení pro obvyklé kuřácké situace, naučit se jiným automatickým návykům. S tím žádné léky nepomohou, to musí udělat každý sám.

„Léky jsou ale u většiny druhou částí léčby: potlačují totiž abstinenční příznaky. To je kromě bažení po cigaretě dalších nejméně 15 příznaků, jako nervozita, hlad, špatná nálada, úzkost, nespavost, neschopnost odpočívat, zácpa a další," popisuje lékařka.

Kde se léčit?

Intenzivní léčbu nabízejí Centra pro závislé na tabáku v rámci zdravotního pojištění. Léky si pacienti sice hradí, ale většina zdravotních pojišťoven na ně alespoň částečně přispívá, konkrétní podmínky ZDE (příspěvek je vždy vázán na poskytnutí intenzivní intervence).

Společnost pro léčbu závislosti na tabáku má kontakty na více než 40 Center pro závislé na tabáku, více než 200 ambulantních lékařů, více než 300 lékáren poskytujících poradenství, 4 adiktologické ambulance (vhodné zejména pro vícečetné závislosti), Národní linku pro odvykání, mobilní aplikace ke stažení zdarma v češtině a další informace.

Najdete zde i kontakt na jediné pracoviště v ČR, které je po plnou pracovní  dobu k dispozici jen kuřákům. Jedná se o Centrum pro závislé na tabáku 1. LF UK a VFN na Karlově náměstí v Praze, tel. 224 966 608.

 

Video
Video se připravuje ...

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny Videohub

Fotogalerie
5 fotografií