Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pandemie jako odvykačka? Kvůli strachu z covidu se plní specializovaná centra, Češi ale kouří dál

Autor: tsv - 
24. listopadu 2021
05:00

Za rok 2020 odložil cigarety rekordní počet kuřáků a podle průzkumů za tím stojí právě pandemie koronaviru. Nastala doba, kdy kouření nepředstavuje už „jen“ riziko do budoucna, nýbrž i akutní rizikový faktor v případě nákazy covidem. Představa připojení na ventilátor se tak loni stala velkým strašákem, který motivoval skončit s nezdravým zlozvykem i nevídané množství těžce závislých.

Vliv pandemie zaznamenala například britská odvykací klinika Northamptonshire Stop Smoking Service. Ta hlásí v porovnání s předchozími lety 200 procentní zájem o nabízené služby, celkem se do jejich programu loni přihlásilo 1 242 Britů.

Jedním z nich je i Ben Williams, který s kouřením začal před více než třiceti lety. Williams kouřil 20 cigaret denně, a ačkoli se již dříve několikrát snažil skončit, nikdy se mu to samotnému nepodařilo. „Moje zdraví se začínalo zhoršovat. V minulosti jsem se snažil přestat několikrát a pokaždé jsem to vydržel jen pár dnů, maximálně měsíců,“ řekl pro server BBC.

„Byl to covid, který mě k tomu pobídnul. Byl jsem doma a uvažoval o svém zdraví a penězích. Říkal jsem si, že tentokrát už nastal ten správný čas,“ vzpomíná Williams. „Teď se cítím mnohem lépe. Moje tělo se sice stále zbavuje toho, co se naakumulovalo za třicet let, ale dýchá se mi o hodně líp.“

Strach pomáhá i přihoršuje

Jeden z největších průzkumů, který se fenoménem zabýval, byl vydán v loňském červnu. Američtí vědci z massachusettské nemocnice a lékařské fakulty pittsburghské univerzity se zaměřili na 694 kuřáků z Tennessee, Pensylvánie a Massachusetts. Podle výsledků ankety si zvýšené riziko těžkého covidu vyvolaného kouřením uvědomovalo 68 procent z nich a 37 procent se právě kvůli němu rozhodlo definitivně přestat.

Stres z pandemie a strach z nákazy se na základě zjištěných dat bohužel projevil i opačně. Bezmála 32 procent dotázaných kuřáků začalo kouřit ještě víc než dosud. Celkem se ale zájem o cigarety za dobu pandemie drasticky snížil, což ukazují aktualizovaná čísla z letošního roku poskytnutá například zmíněnou britskou klinikou.

Češi se cigaret jen tak nevzdají

Ačkoli se Češi čím dál tím více odklánějí od klasických cigaret, které vyměňují za e-cigarety nebo vaporizéry, u nás zájem o cigarety nijak výrazně neklesl. Podle dat Státního zdravotnického úřadu zveřejněných letos v květnu u nás loni kouřilo 23,1 procent lidí starších 15 let, v roce 2019 24,9 procent.

Pokles ovšem pravděpodobně souvisí s obecnými zdravotními riziky a ne samotnou pandemií koronaviru. Na základě zjištění SZÚ kuřáků v Česku každoročně ubývá už od roku 2012.

Stejně jako ve Velké Británii mají i Češi možnost se obrátit na odvykací centra. Asistencí při odvykání se u nás zabývá například Společnost pro léčbu závislosti na tabáku (SLZT) nebo Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti, které zaštiťuje národní stránky pro podporu odvykání kouření (web kouření-zabíjí.cz).

Video  Stoprocentní nemocenská po vakcíně a lockdown pro neočkované? Sociolog načrtl, jak ven z pandemie  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa