Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Jsme blíž k začátku než ke konci pandemie,“ varuje slavný epidemiolog. Předpověděl, co bude dál

Autor: tsv - 
10. srpna 2021
19:25

Podle proslulého epidemiologa Larryho Brillianta jsme blíž k začátku pandemie než k jejímu konci, píše britský web Daily Mail. Odůvodnil to nedostatkem očkovaných lidí. V rozhovoru s americkou televizí CNBC promluvil i o mutaci delta aneb o „nejnakažlivějším viru v historii“. Máme naději?

Podle Brillianta, který se jako součást týmu Světové zdravotnické organizace podílel na programu zaměřeném na vymýcení pravých neštovic, se zdárného konce boje se světovou pandemií ještě nějakou dobu nedočkáme. Doposud bylo naočkováno pouhých 15 procent globální populace, některé země v rámci svých vakcinačních programů zatím nepřekročily ani pět procent, řekl v rozhovoru.

„Myslím, že jsme blíž začátku než konci pandemie. A to ne kvůli mutaci delta, kterou teď všichni pozorujeme. Pokud nenaočkujeme všechny lidi v minimálně 200 zemích, pořád budou vznikat nové varianty,“ varoval Brilliant.

Nebezpečí mutace delta podle epidemiologa spočívá v krátké inkubační době a snadné šiřitelnosti. „Tahle nová mutace, ta mutace delta, je jiná,“ řekl v televizi. „Když jsme spolu mluvili naposledy, nemuseli jsme se potýkat s virem, který má inkubační dobu dlouhou tři a půl dne a každý případ vede k dalším osmi s exponenciálním růstem. Tohle je možná ten nejnakažlivější virus, jaký pamatujeme.“ O mutaci, kterou odborníci dříve nazývali indická, se jedná hned v 90 procentech případů nákazy ve Spojených státech.

Pochvala pro tři vakcíny

Podle doktora ale situace není ztracená. V rozhovoru zdůraznil efektivitu tří hlavních očkovacích látek – od společností Pfizer/BioNTech, Moderny a Johnson & Johnson, které zabraňují těžkému průběhu nemoci covid-19 a výrazně snižují úmrtnost.

Odborník poukázal také na nedávné poklesy v přibývajících počtech nově nakažených v Indii a Velké Británii – v zemích, kde ještě před několika týdny způsobovala mutace delta drastické zhoršení covidové křivky. V Británii spadly průměrné denní nárůsty z 47 tisíc na 27 200 a v Indii, která v jeden den zaznamenala rekordních 391 000 nových případů, se v posledních týdnech drží denní přírůstky stabilně na 40 tisících.

Podle předpovědí by ke stejnému scénáři mělo dojít i ve Spojených státech, které zatím hlásí denně kolem 100 000 nových infekcí. USA by podle vědců měly být jen tři až čtyři týdny pozadu za Spojeným královstvím.

Deltě docházejí hostitelé

Podle Brillianta se mutace delta pravděpodobně šíří tak rychle, že už po pouhých pár týdnech dojde „zásoba“ nových potenciálních přenašečů a hostitelů. „Naše modely také předpovídají epidemickou křivku ve tvaru V, tedy rychlý nárůst a ihned poté rychlý pokles,“ řekl pro televizi epidemiolog.

„Tahle nemoc je tak nakažlivá a šíří se tak rychle, že v zásadě velice rychle přijde o další kandidáty k nakažení. To by mohlo znamenat, že tohle je pro danou zemi šestiměsíční fenomén, ne dvouletý. Ale varuji lidi, že tohle je mutace delta a ještě jsme nevyčerpali všechna řecká písmena, mohou přijít další,“ přidal expert na závěr.

Po celém světě se od propuknutí pandemie nakazilo podle úřadů 203 milionů lidí, reálná čísla ale mohou být mnohem vyšší. Nemoci podlehlo 4,3 milionu pacientů.

Video  Angličané nenávidí buzeraci, říká o masivním rozvolnění Čech žijící v Londýně. A co nemocnice?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 2. září 2021 15:43 )

naučili se počítat

dynaty ( 26. srpna 2021 13:26 )

dynaty ( 26. srpna 2021 13:26 )

dynaty ( 26. srpna 2021 13:24 )

dynaty ( 26. srpna 2021 13:23 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa