Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mámě (27) lékaři přehlédli rakovinu: Diagnostikovala si ji sama pomocí letáku

Autor: rc - 
20. prosince 2021
05:30

Rakovinu vaječníků si sama diagnostikovala Estelle Wignallová (27) z Manchesteru poté, co si přečetla příznaky zákeřné nemoci v letáčku, který viděla v lékárně. Příznaky přesně seděly na ni. Ovšem lékaři ji ubezpečovali, že se nejedná o nic vážného a dali jí antibiotika. Nakonec se ukázalo, že máma od rodiny skutečná trpí rakovinou, která se jí vrátila po čtyřech letech.

Před pěti lety Estelle Wignallová začala mít zdravotní problémy. Bolesti byly natolik silné, že se sesunula k zemi a ležela na podlaze v bolestech. „Nemohla jsem pohnout a byla jsem převezena do nemocnice, kde si mysleli, že mám zánětlivé onemocnění pánve,“ uvedla pro Manchester Evening News s tím, že dostala jen antibiotika, které si šla vyzvednout později do lékárny. V lékárně si všimla letáku, kde byly vypsány symptomy rakoviny děložního čípku. Symptomy, které tam byly vypsány, seděly na ni. „Šla jsem domů a četla to a říkala jsem své mámě, že vím, že ji mám,“ dodala Estelle, které v té době bylo dvaadvacet let.

Příznaky viděla na letáku

Estelle naléhala, aby provedli potřebné testy. „O tři měsíce později se ukázalo, že mám obrovský tumor ve velikosti melounu,“ uvádí Estelle, která podstoupila operaci, při níž jí tumor odstranili. Kromě nádoru chirurgové odstranili pravý vaječník a vejcovod. Estelle doufala, že tím její trápení skončilo. V červnu 2019 si vzala svého partnera Mikea (26) a těšila se na lepší časy. Ačkoliv se lékaři obávali, že už nebude moci otěhotnět, porodila v květnu 2020 dceru Brooke. Rodinné štěstí však překazila zdrcující zpráva.

Rakovina se vrátila

Sedm měsíců po porodu si Estelle všiml stejných zdravotních problémů, které měla před čtyřmi lety. „Začala jsem dvanáctitýdenní dietní výzvu, snažila jsem se zbavit přebytečných kil po porodu. Byla jsem hodně unavená a neměla jsem chuť k jídlu. Myslela jsem si, že je to kvůli dietě, ale zhoršilo se to a začala jsem si myslet, že je rakovina zpátky,“ uvedla pro britský deník Daily Mirror. Lékaři nakonec potvrdili, že se rakovina vrátila a rozšířila se do plic a jater. „Moje léčba začala v lednu, mám za sebou zatím šest kol chemoterapie a dvě operace a byl mi odstraněn nádor na plicích,“ dodala s tím, že se však léčba opozdila kvůli pandemii koronaviru. Navíc jí lékaři sdělili, že má nanejvíc dva až tři roky života. Estelle se ale nevzdává a založila veřejnou sbírku. Výtěžek chce použít na léčbu rakoviny v Mexiku a Texasu.

VIDEO: Profesor Smetana: Lze se vyhnout nádorovému onemocnění?   

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi