Vědci bramborám věnovali mnoho studií a došli k překvapivým závěrům! Jsou pro organismus ještě prospěšnější než banány, ořechy či zelí. Překvapivá je jejich výživová hodnota – obsahují bílkoviny, polysacharidy, vlákninu, tuky, esenciální aminokyseliny.

Dále vitaminy skupiny B, vitaminy C, E, A, K, z minerálních látek a stopových prvků zinek, síru, hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, měď, chlor, fluor, kyselinu jablečnou a citronovou. Konzumace normalizuje mnoho funkcí v organismu.

Ideálně ve slupce

Chceme-li maximálně využít benefity brambor, měli bychom je vařit ve slupce. Takto připravené obsahují 5krát větší množství vlákniny než banán, velké množství vitaminu C nebo selen, kterého brambory obsahují více než ořechy či semínka.

Naučte se s Koko způsob domácí přípravy knedlíků, při které se vám nemůžou nikdy rozvařit!

Proč pít šťávu z brambor?

Působí jako elixír proti zánětům v těle. Zejména při artritidě, bolestech kloubů a zad. Zvyšuje krevní oběh.

Je silně zásaditá a pomáhá bojovat proti kardiovaskulárním nemocem, údajně také dokáže předcházet rakovině.

Trpíte-li na ekzémy či akné, zklidní vám pokožku. 

Trápí vás nějaké to kilo navíc? Pak vypijte každé ráno před snídaní šálek bramborového elixíru a potom večer 2 – 3 hodiny před spaním a sledujte, jak vaše tukové zásoby mizí. 

Odplavuje kyselinu močovou z těla. 

Snižuje hladinu cholesterolu, harmonizuje tělo. 

Říká se, že čím horší sedlák, tím větší brambory...
Autor: Blesk:TONDA TRAN

Je vynikající při detoxech organismu.

Je vhodná při cukrovce a vysokém krevním tlaku.

Využívá se při léčbě pankreatitidy a onemocnění ledvin. 

Zabraňuje tvorbě kamenů v močových cestách.

Bramborová šťáva je silně alkalická, je proto ideální na zklidnění trávicího traktu, pálení žáhy a při nadbytku kyselin v těle. 

Je vynikající při hojení podrážděných střev a žaludečních vředů.

Obsahuje vitaminy A, C, B a prvky fosfor, vápník, železo, draslík, vlákninu a bílkoviny.

Jak připravit šťávu z brambor?

Vlastníte-li odšťavňovač, je to snadné – prostě brambory odšťavníte. Pokud ne, stačí oloupaný brambor nastrouhat na struhadle, chvíli ho nechat tzv. vypotit a poté všechnu šťávu vymačkat přes čistou utěrku.

Máte-li potíže vypít bramborovou šťávu samotnou, můžete ji smíchat se šťávou z mrkve či červené řepy.

Pozor na nebezpečný solanin!

Jedná se o jedovatý alkaloid. Je to toxický nervový jed, jehož negativní účinky se mohou projevit na malém mozku. Po jeho požití lidský organismus ochromí pocity nevolnosti, závratě, změna vidění. Velmi negativně působí na klouby a při graviditě. Nejvíce se ho nachází v květech a klíčcích brambor. Jedovaté bývají staré brambory a všechny jejich zelené části.

Jednoduše řečeno, celá rostlina, kromě hlíz, je jedovatá. Při přípravě této zeleniny proto nikdy nesmíme zapomenout pečlivě odstranit očka s klíčky a všechny zelené části!

Luba Skořepová: Brambory místo zákusků!

Na brambory nedala dopustit také herečka a vyhlášená »bába« bylinkářka Luba Skořepová (†93). Volný čas trávila ráda na své chalupě nedaleko Malé Skály, kde měla malou zahrádku a kromě jiného si tam pěstovala tři brázdičky brambor. Každý den si jednu brambůrku vyrýpla, otřela do zástěry a snědla jako jablko.

Na sklonku života přiznala, že se jí změnily chutě natolik, že namísto věnečků a indiánků si raději ke kávě přikousne vařený brambor. Možná to byly právě brambory, které mohly za její elán a dlouhověkost.

Luba Skořepová brambory milovala.
Autor: archiv Blesku

Kde se vzaly?

Brambory do Evropy vážily dalekou cestu. V 16. století je dovezli Španělé z Jižní Ameriky, konkrétně z Peru a Bolívie, kde je domorodí obyvatelé pěstovali již dva tisíce let.

Trvalo však dalších 150 let, než se zde staly jednou z nejvýznamnějších potravinářských plodin. Evropané brambory původně pěstovali jako okrasnou bylinu s léčivými účinky. Později v dobách hladomorů to ale byly právě brambory, jež stály za záchranou mnoha lidských životů.

Na českém území pomohla bramborám ke slávě Marie Terezie, která je nechala dovézt z Pruska. Jejich popularita je značná, o čemž svědčí fakt, že průměrný Čech spořádá ročně bezmála 70 kg brambor!

Klasický bramborový salát, který si můžete dát třeba ve Vídni u Plachutty. Obejde se bez majonézy, přitom je neuvěřitelně krémový. Celá finta salátu spočívá v unikátní zálivce, kterou tvoří škrob z horkých brambor, vývar, ocet a olej.