„Hezký večer. Poradí mi prosím někdo, co nám to vyrostlo mezi bramborami? Přinesl mi to syn z brambor, hledala jsem, ale v té džungli jsem nenašla rostlinu, z které by to mohlo pocházet. Plody jsou tvrdé, po rozkrojení struktura jako rajče, ale jako rajče to nevoní a rostlinky rajčete tam opravdu nemáme,“ ptala se na sociální síti žena a přiložila snímek zelených plodů.
Toxické bobule
Bobule, které žena neuměla určit, jsou plody brambor o průměru 2 až 4 cm obsahující bílá semena. Na rozdíl o bramborových hlíz, které jsou pod zemí a my je běžně jíme, plody najdeme v nadzemní části rostliny. Projevem těžké otravy solaninem, který obsahují, je nejprve zrychlení tepové a dechové frekvence, pak i ztráta vědomí přecházející v kóma.
Někteří rodiče si stěžují, že je dítko ochutnalo a oni mají strach z otravy. „Ano, ty zelené plody skutečně obsahují v poměrně velké míře toxin solanin. Ony potom ale ztmavnou a solanin se rozpadne,“ vysvětluje RNDr. Jaroslav Klán z Ústavu soudního lékařství a toxikologie 1. LF UK a VFN s tím, že zelené bobule mají i chuť podobnou nezralým rajčatům. „Ale nemyslím, že by to děti zase tolik lákalo k ochutnávání, takovou otravu jsme zatím nezaznamenali," uklidňuje známý toxikolog.
Nebezpečnější jsou klíčky
Podle toxikologa Klána jsou ale u brambor jednoznačně nejnebezpečnější jejich klíčky, se kterými se běžně setkáváme na konci zimy a na jaře. „V klíčkách je jedovatého solaninu nejvíce. Každý rok řeším vážné otravy, kdy mi volají dospělí, třeba vegetariánky, že snědly brambory i s klíčky a celou noc zvracely, měly průjem, točila se jim hlava, měly halucinace,“ popisuje přední toxikolog, který nechápe, že může někoho napadnout jíst klíčky brambor.
„Dnes je móda klíčení, takže to jsou pak ty důsledky. Solanin má účinky srovnatelné s otravou nikotinem. Je to jako když někdo vykouří šedesát cigaret,“ vysvětluje dále Klán.
První pomocí je podle něj v takovém případě podat živočišné uhlí a pít hodně černého čaje. Vážnější případy se léčí pomocí infuzí, aby se toxin dostal do moči a rychle vyloučil z těla.
Po jedovatých cuketách pozor i na brambory: Toxin v nich způsobuje zástavu dechu! Odborník řekl, čeho se …

Nazelenalé brambory jím, říka toxikolog
Co se týče nazelenalých brambor, které se kvůli zvýšenému obsahu solaninu také doporučuje nejíst, on sám v nich příliš velký problém nevidí. „Já brambory, pokud mi doma trochu zezelenají, normálně jím. Samozřejmě pokud nejsou úplně jako brčál,“ usmívá se odborník. „Vím, odkud je kupujeme, takže máme zvyk je jen umýt a jíst i se slupkou, protože naopak tam je nejvíc živin,“ popisuje s klidem.
TOXIKOLOGICKÉ INFORMAČNÍ STŘEDISKO
Klinika pracovního lékařství VFN a 1. LF UK
AKUTNÍ TELEFONY 224 91 92 93 a 224 91 54 02. Laické i lékařské dotazy na akutní intoxikace lidí a zvířat se řeší 24 hodin denně.
Nebezpečí na nezkušené houbaře číhá také v lese. Jak rozpoznat nejjedovatější muchomůrku? Podívejte se v následujícím videu.
Vědci z Mendelovy univerzity prohrabávali popelnice a zjistili, že každý Brňan vyhodí ročně 37 kg jídla Jiří Nováček