1. Loajalita není oceněna. Je to samozřejmost

Můžete skákat po hlavě, kopete za firmu, jako by byla vaše vlastní, ale šéf si na vás vždycky něco najde. Poděkování za dobře odvedenou práci, odměna v jakékoli formě nebo zvýšení mzdy? Na to zapomeňte. A to ani, když zůstanete v práci déle, abyste pomohli ostatním nebo „uhasíte“ nějaký problém. Máte totiž šéfa, který bere všechno jako samozřejmost.

2. Noví kolegové mají vyšší mzdu

Nastupovali jste do nového zaměstnání a líbilo se vám, že je práce pestrá. Žádná rutina, žádná pásová výroba. První rok jste hýřili nápady i nadšením. Druhý rok jste mohli předávat zkušenosti novým kolegům. Za další čas jste zjistili, že ti, kteří neumí zdaleka tolik co vy, nastupují za vyšší základní mzdu, než vy máte po dvou letech. A šéf omílá, že on není ten, kdo sedí na penězích a může vám přidat. A vy se do práce přestanete těšit.

3. Práce za dva, za tři? Jeden plat vám musí stačit

Pracovali jste v týmu o šesti lidech. Pak se ale někteří kolegové rozhodli rychleji než vy, že je práce nenaplňuje, nebo dostali lepší nabídku jinde. Firma vám ale věří a vaši loajalitu „ocení“ tím, že si budete muset vystačit v sestavě, jak jste. Všichni víte, že ve třech se práce pro šest zvládat nedá – tedy víte to všichni kromě šéfa. A stále dokola posloucháte námitky: „musíte vydržet, někoho hledáme, ale nejsou lidi“. Vám je však jasné, že firma šetří za každou cenu. I na vaší mzdě.

4. Být svým pánem? Ale s rozmyslem

Několik let zkoušíte různé zprostředkovatele práce, protože firmy vás napřímo nezaměstnají. Závidíte těm, kteří mají své jisté. A snad i víc času na sebe. Sníte o tom, že byste se rádi stali pány svého času a finančně nezávislí. Musíte však mít nápad jako hrom! Konkurence v tom, co už jiným funguje, je veliká. A vy začínáte od nuly. Všechno si dobře promyslete: za naivitu v podnikání se zpravidla platí vysoká cena.

5. Zřejmě na to nemáte!

Zdravé sebevědomí a přiměřené ambice? V pořádku. Ale ani sebereálnější cíl nezmění vaši povahu. Nestanete se šéfem z minuty na minutu. Chcete dělat kariéru a vydělávat balíky peněz. Šéf vám dá šanci. Vedete tým lidí, jenže zjistíte, že to není jen podle římského vzoru „rozděl a panuj!“. Management se učíte za poklusu a nestíháte ani budovat tu vysněnou kariéru. Jindy pracujete oboru, který je i vaším koníčkem, ale přecenili jste své vyhlídky ve velké firmě, kde se s kolegy znáte sotva od vidění. Přitom by stačila nepatrná změna.  Neformální prostředí malé firmy. Umět si přiznat, že na něco nemáte, není žádná ostuda.

Bojíte se změny? Zajímavé nabídky práce naleznete na www.jobs.cz a www.prace.cz.