Práce z domova vypadá na první pohled lákavě. Pracovní doba jen podle vás a domácí pohodlný úbor. Nikým nerušeni a v prostředí, které je vám příjemné. Ve skutečnosti má však i práce z domova své nevýhody, například v podobě stírání hranice mezi prací a soukromím, nečekaných vyrušení, nestrukturovaného času či dokonce ztráty identity. Jak tedy z domova pracovat efektivně?

Vytvořte si pracovní koutek

Na začátku je nejdůležitější si připravit vlastní domácí kancelář. Začněte oddělením pracovního prostoru od zbytku domácnosti. Nemusí to být samostatná místnost, ale měl by to být jasně ohraničený prostor určený pouze k práci. Dalším důležitým krokem je odstranit z dosahu vše, co by vás mohlo od práce vyrušovat. Ukliďte veškeré časopisy, rozečtenou knihu. Věci, které by vás mohly “svádět” k zahálení.

Častým rušitelem soustředění jsou také nedodělaný domácí úklid, který se vám bude chtít napravit zrovna ve chvíli, kdy je na řadě práce.

Autor: Shutterstock.com

Stanovte si pracovní dobu

Začátkem každého týdne si pečlivě připravte program. Snažte se činnosti, které se opakují každý den či týden, dělat vždy v tutéž dobu. Také již znáte svoje pracovní nasazení. Někdo bývá nejproduktivnější hned ráno. Někdo potřebuje trochu času, než se dostane do pracovního tempa a nejlépe se mu pracuje odpoledne či večer. Podle toho pak upravujte svůj pracovní rozvrh tak, abyste se nejdůležitějším věcem mohli věnovat v nejvýkonnějším období. Schůzky a další povinnosti mimo kancelář se snažte plánovat tak, abyste je zvládli v rámci jednoho časového úseku.Pokud nechcete propadnout sociální izolaci, naplánujte si alespoň jedno společenské setkání týdně. S kolegy či obchodním partnerem.

Zapomeňte na mobil a internet!

Na začátku pracovní doby se vždy věnujte jen úkolům, které vyžadují maximální soustředění. Neotvírejte internet a nebrouzdejte na Facebooku. Odpojení samozřejmě nezůstávejte celý den. Bohatě stačí dát si po ránu hodinu nebo dvě off-line.

Přestávky v práci

Ano, i když pracujete doma, vyhraďte si čas na malý odpočinek. Dělejte si krátké přestávky. Připravte si kávu nebo oběd. Zajděte si na krátkou procházku a provětrejte si hlavu. Čerstvý vzduch je ideální. Rozhodně zapomeňte na postel! Z krátkého uvelebení se v posteli můžou být na jednou dvě hodiny a vaši pracovní morálku to značně naruší. Postel také není zrovna nejlepší místo pro práci, v kombinaci s počítačem je nepohodlná a nezdravá.

Hledáte nové zaměstnání? Navštivte webové portály www.jobs.cz a www.prace.cz