Svoboda

Vysoká škola je, pokud se týká docházky, naprosto o něčem jiném. Je totiž nepovinná! Nikdo vás nekontroluje ani nehlídá. A rozhodně není pravidlem, že škola je hned od rána. Rovněž můžete zapomenout na časté písemky, jako to mu bylo při studium na škole střední. Že to zní perfektně? Ano, ale i v tomto se skýtá jistá úskalí. I když do školy nebudete chodit pravidelně, profesoři počítají s tím, že látku, kterou jste na přednáškách probírali, prostě budete u zkoušky umět. Materiály si sice bez problémů opatříte od pilnějších spolužáků, ale profesorův výklad vám bude určitě chybět. Doporučujeme tedy, hlavně v prvním roce studia, návštěvy na přednáškách nepodceňovat.

Pan profesor

Další, co vás může na vyšším vzdělávacím stupni trochu zaskočit, je přístup některých profesorů k začínajícím studentům. Je sice pravda, že mnozí přednášející se honosí nejedním titulem a úroveň jejich znalostí se od těch vašich diametrálně liší, ale ani přesto by vám profesoři neměli vaši neznalost dávat jakýmkoliv způsobem najevo.
Naopak, tím se liší kvalitní a většinou i déle sloužící přednášející a vyučující profesoři. Ti nejlepší totiž vše brilantně zvládají a nepřekvapí je ani jediná z vašich nesmělých otázek. Když právě s takovými hovoříte, nemáte pocit, že si o vás myslí, že jste právě opustili mateřskou školu. Naopak, takoví profesoři jsou velkou inspirací a v mnohém z vás zažehnou zájem o dříve vámi naprosto ignorovaný předmět.

Brigáda

Mnozí z vás jistě už dopředu počítají, že si během studentského života budou přivydělávat nějakou tou brigádou. Ať už v oboru, který hodláte studovat, nebo prací, která pro vás bude časově i finančně lákavá. Zejména, pokud v dnešní době existuje spousta personálních agentur, které vám mohou takovou to brigádu poměrně snadno sehnat. Nespěchejte však! Studium, a hlavně první ročník je na školách, jako je například medicína nebo technické obory velice náročné! Počkejte tedy, až se s výukou a systémem pořádně seznámíte a budete lépe znát své možnosti. Nechcete přece, aby vás hned v prvním roce ze studia vyhodili.

Slevy

Ano, studenti během svého studia mohou čerpat z nepřeberného množství slev v různých oblastech. Nemyslíme tím jen slevy na zboží, ale na vstupy do muzeí po celém světě, kulturní akce nebo cestování. No nezní to dobře?

Studentský život

Studentský život je sladký a ten vysokoškolský ještě sladší. Nespočet akcí, které bude škola nebo vaše kolej pořádat, nestihnete ani sledovat. Po náročném studiu je potřeba se řádně odreagovat a takových možností budete mít na vysoké škole opravdu požehnaně.

Nabídky zaměstnání, pracovní poradnu, které se vám při hledání práce mohou hodit, naleznete na portálech www.prace.cz a jobs.cz.