Seznamte se

Nová práce je pro vás velkým testem – poznáváte jiné lidi, nové prostředí, odlišné zvyklosti, vstupujete do firemní kultury, která se může značně lišit od té, ve které jste pracovali dosud. Proto je dobré hned na začátku udělat pár věcí: Projít si smlouvy, interní směrnice, etický kodex a další potřebné dokumenty. Hodně naslouchat, abyste se rychle orientovali v nové situaci.
Důležitým krokem je ale seznámení se s novými kolegy. Zásadní je i způsob, jak k představení dojde. V některých společnostech tuto úlohu převezme personalista nebo nejbližší spolupracovník, který vás po celé budově provede. Představí vám jednotlivá oddělení a zaměstance, se kterými budete nejčastěji v pracovním kontaktu. Pokud se tak nestane, vezměte vše do svých rukou a představte se sami.
Nebuďte při osobním představování s kolegy příliš vlezlí, ať už zdlouhavým vyprávěním o sobě či přílišným zájmem o ně a jejich práci.

Autor: profimedia.cz

Kdo je kdo

Je váš pracovní tým sestaven z vice osob? V prvních dnech pozorujte, kdo se jak v týmu chová, kdo má jakou funkci, kdo je kreativní a kdo se drží spíše v pozadí. Určitě se vám bude hodit, když budete od začátku vědět, na koho se budete moci obrátit s jakýmkoliv dotazem či prosbou. Nesnažte se nad nikoho povyšovat, ať je to recepční nebo vrátný. Nikdy totiž nevíte, kdy budete zrovna od těchto osob něco potřebovat.

Firemní kultura

Ano, základní obrázek o společnosti jste si možná udělali již během pohovoru. Firemní kulturu však poznáte teprve tehdy, až když jste její součástí. Poznejte kořeny firmy. Je důležité zjistit, zda je firma otevřená klidem, nebo má naopak striktně vymezené mantinely. Lépe se vám tak budou shánět informace, organizovat schůzky a podobně.

Autor: Shutterstock

Šéf

Nastavení spolupráce s novým šéfem je zásadní a rozhodně ho nijak neodkládejte. Moc dobře víte, že on bude ten, který bude rozhodovat o výši vašeho platu, vašich bonusech a přidělené práci. Může se stát, že nebude zrovna váš “typ”, ale pokuste se najít společnou řeč. Nejdůležitější je vzájemné komunikace. Proto je dobré si ihned nastavit společné meetingy a pravidelné porady, kde budete vzniklé pracovní situace řešit tváří v tvář.

Odlište se

Možná vám to přijde troufalé, ale pokuste se zapsat do paměti svých nových kolegů milým gestem. Rozhodně nebudete vypadat k smíchu nebo vlezle, když přinesete všem na uvítanou snídani nebo je pozvete na “seznamovací bowling”. Věřte, že všechny tyto drobnosti vám nástup do nového zaměstnání usnadní a vy se tak budete moci soustředit na své pracovní výkony v pohodové atmosféře. Hodně štěstí!

Nové nabídky práce najdete na ověřených portálech prace.cz a jobs.cz

Zdroj: www.jobs.cz