I když klasické cigarety stále vedou, objevuje se trend jejich nahrazování zahřívaným tabákem nebo elektronickými cigaretami. Vyplývá to z výzkumu společnosti Imperial Brands Český kuřák.

Klasika vítězí. Zatím…

Tři pětiny kuřáků kouří nejčastěji klasické cigarety. Čtrnáct procent ale už přednostně používá zařízení na zahřívaný tabák a každý desátý si oblíbil hlavně elektronické cigarety. K odklonu od klasiky vede kuřáky nejčastěji chuť a absence zápachu.

Vedou příchutě i svoboda užívání

V případě elektronických cigaret jsou uživatelé podle výzkumu spokojeni s výhodnou cenou a oceňují množství příchutí. Zařízení na zahřívaný tabák mají kuřáci spojená s menším množstvím škodlivých látek a možností užívat je ve veřejných prostorech.

Novinky šetří peníze

Kromě snížení zdravotního rizika je pro řadu kuřáků argumentem pro přesun ke kuřáckým novinkám i snaha ušetřit. Zatímco kuřáci klasických cigaret utratí v průměru 450 korun týdně, milovníci zahřívaného tabáku vytáhnou z peněženky o padesátikorunu méně. Nejnižší útratu mají uživatelé elektronických cigaret – 240 korun týdně.

Začíná to klasikou

První zkušenosti s cigaretou nabírají kuřáci mezi patnáctým a osmnáctým rokem života. 90 % lidí začalo kouřit do věku 24 let. Prakticky všichni současní uživatelé elektronických cigaret a zařízení na zahřívaný tabák pak »začínali« na klasických cigaretách.

Příklady táhnou

Lidé často ani nevědí, proč začali kouřit. Z dnešního pohledu to považují za hloupost a mladickou nerozvážnost, případně uvádějí, že prostě kouřili všichni, tak se přidali. Ve vyšším věku začínají lidé s kouřením kvůli stresu.

Žebříček škodlivosti

Za nejméně škodlivé jsou považovány elektronické cigarety, na druhém místě jsou zařízení na zahřívaný tabák a na třetím místě se umístily průmyslově vyráběné cigarety. 

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny

Video
Video se připravuje ...

Desatero snížení rizika vzniku rakoviny Videohub

Fotogalerie
6 fotografií