Řadě Pražanů zbyly v posledních dnech oči pro pláč! Stali se totiž obětí podvodníka, který se tvářil jako nový milý soused. Muž si vyhlédl panelák, pod nějakou záminkou se dostal dovnitř a zazvonil na náhodně vybraný byt. Poškozeným řekl, že se nedávno přistěhoval, proto ho ještě neznají, a teď si zabouchl klíče. „Uvedl, že potřebuje půjčit peníze na zámečníka s tím, že je ještě večer vrátí,“ popsal jeho jednání policejní mluvčí Jan Daněk. 

To se ale nikdy nestalo. „Samozřejmě celý příběh byl vymyšlený, peníze končily u něj v kapse a následně u drogového dealera. Muž totiž bral heroin a denně potřeboval sehnat 1500 korun na dávku,“ uvedl mluvčí.

Případů mají zadokumentováno zatím 14, není ale vyloučeno, že jich je mnohem víc. „Touto cestou se obracíme na další případné poškozené, aby se ozvali na linku 158, jestliže byli tímto způsobem také podvedeni. Je totiž předpoklad, že takových případů mohou být po Praze nebo celé České republice desítky,“ uvedl Daněk s tím, že tvář pachatele teď není možné ukázat, protože by to mohlo narušit rekognice. Za porušování domovní svobody, podvod a krádež hrozí muži až tři roky vězení. 

Daněk také uvedl, že muž už byl za totéž v minulosti odsouzen - tehdy se dopustil celkem 48 takových činů se  škodou 60 tisíc. Dostal podmíněný trest odnětí svobody na 18 měsíců s odkladem na tři roky, teď je stále v podmínce.

Video
Video se připravuje ...

Muž lákal z lidí peníze, které potřeboval na drogy.  Policie České republiky

Fotogalerie
3 fotografie