Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Velký přehled Blesku: Jak virus změnil za rok a půl život v Česku. Co všechno zdražilo?

  • Autor: Kateřina Baranová - 
    18. 5. 2021
    05:00

    Pandemie i přes hrozbu mutací slábne a Česko i svět se pomalu začínají vracet k běžnému životu. Bude stejný jako dřív? Experti jsou skeptičtí a upozorňují: Připravte se, čeká nás nová éra. A nebude vůbec snadná. Varují zejména před zdražováním. Ceny přitom letí vzhůru už nyní!

    Jak covid-19 zamíchal našimi nákupními zvyklostmi? Blesk přináší velký přehled toho, po čem poptávka raketově vzrostla a jak se celosvětové ochromení čínským virem odrazí v našich peněženkách.

    Varování ekonomů před zdražováním bylo tématem i na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády. „Možná teď reagujete na to, že se zvýšila inflace v posledních týdnech,“ podotkl vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). 

    „Když se podíváte do detailu, tak ona se zdražila hlavně proto, že se zdražily pohonné hmoty, což je celosvětová záležitost. A to jsme to ještě trošku srazili tím, že jsme snížili spotřební daň,“ dodal s tím, že díky tomu se cena nevyhoupla o tolik, o kolik mohla.

    Podle Havlíčka je nutno dodat i to, že je nyní velká poptávka po spotřebním zboží, a tak na to obchody reagovaly. „Podniky byly delší dobu zavřeny, lidé jsou natěšení na nákupy a mají úspory, které se chystají utrácet, čehož obchodníci dokázali využít a v dané chvíli tomu odpovídaly ceny. To předpokládáme, že se v příštích týdnech i vlivem konkurence a dostáváním se do režimu, kdy se nabídka srovná s poptávkou, tak by se to mělo projevit i v cenách,“ uvedl vicepremiér a ministr dopravy, průmyslu a obchodu.

  • 1.Potraviny a alkohol

    Potraviny

    Inflace v Česku byla v dubnu 3,1 %, o 0,2 % vyšší než předpokládala Česká národní banka (ČNB). Důvodem byl především větší než očekávaný růst cen potravin. Zatím podle Světové banky nejvíc zdražuje jídlo v Jižní Americe a v Asii. Například cena rýže, která je světovou potravinovou komoditou číslo jedna, vzrostla za poslední rok o 25 % a bude stoupat dál. „I Češi se musejí připravit na výrazné zdražení potravin,“ upozornil ekonom Lukáš Kovanda.

    Alkohol a cigarety

    O deset procent zdražil alkohol, kuřáci zase čelí více než 17procentnímu meziročnímu nárůstu cen tabáku. Může za to i letošní zvyšování spotřební daně.

  • 2.Pohonné hmoty a jízdné

    Pohonné hmoty

    Nahoru vyletěly ceny pohonných hmot. Loni se touto dobou prodával litr Naturalu 95 průměrně za 26,04 Kč, nafty za 25,97 Kč. Nyní je o téměř 6 Kč dražší, benzin je v průměru za 31,88 Kč a nafta za 29,75 Kč. Podle expertů budou pohonné hmoty zdražovat i nadále. „Je to odrazem rostoucí ceny ropy na světových trzích, ale v blížících se letních měsících se můžeme připravit na postupnou stabilizaci cen,“ snaží se být optimistický analytik Štěpán Hájek z Purple Trading.

    Jízdné

    Obrovský propad tržeb zaznamenaly regionální provozovatelé autobusové a vlakové dopravy. Od léta tak plánují zdražit jízdné, aby dohnaly milionové ztráty. Například v Libereckém kraji to bude až o 15 %. Hlavní město chce navýšit ceny jízdného od 1. srpna. Jízdenka na 30 minut zdraží z 24 na 30 Kč a 90minutová z 32 na 40 korun, SMS jízdenky v případě 30minutové z 24 na 31 Kč a 90minutové z 32 na 42 Kč. Ceny měsíčních a ročních kuponů v Praze zatím mají zůstat zachovány.

    Minulý rok v MHD stačily roušky. Minulý rok v MHD stačily roušky. | Blesk:TONDA TRAN

  • 3.Elektřina, plyn, teplo a voda

    Elektřina, plyn a teplo

    Ceny elektřiny od ledna přestaly pro domácnosti klesat, dodavatelé ji nyní nakupují na energetických burzách až o 40 % dráž než před rokem. Ve svých peněženkách bychom zdražení měli pocítit koncem roku. Pro dodavatele vzrostla i průměrná cena zemního plynu pro rok 2022, a to o 3,5 eur (89 Kč) za megawatthodinu. Příčinou zdražování je nárůst ceny emisních povolenek – z toho vyplývá, že nahoru půjde i teplo.

    Vodné a stočné

    Nárůst oproti roku 2020 je v průměru o 4,06 Kč. Průměrná cena za kubík letos přesáhla 90 Kč.

  • 4.Auta a jízdní kola

    Auta

    Ceny aut se zatím drží na úrovni před pandemií. „Na jaře minulého roku byla v celé Evropě průměrně na šest až osm týdnů zcela zastavena výroba automobilů. Přesto se český autoprůmysl se situací vypořádal,“ uvedla mluvčí Škody Auto Martina Gillichová. Problémy jsou ale obecně s dodávkami z Číny „Firmy, které na ně spoléhaly, se snaží mít k čínskému dodavateli dalšího srovnatelného partnera z jiné části světa. Ceny kontejnerové lodní přepravy narostly v poslední době několikanásobně. Situace má vliv na cenu veškerého zboží dováženého do Evropy, tedy i materiálu a komponentů. Firmy se zatím většinou snaží nepromítat tyto zvýšené náklady do cen zboží a dodávek a věří, že se situaci podaří v brzké době vyřešit,“ říká Lukáš Martin, ředitel Sekce mezinárodních vztahů Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

    Jízdní kola

    Nejmasovějším českým sportem je jízda na kole, omezenými možnostmi cestovat se prodej bicyklů rapidně zvýšil, za loňský rok o 68 %. Kdo si chce nyní nové kolo pořídit, má smůlu. „Jedním z důvodů je nedostatek dopravních kapacit. Cena přepravy kontejneru z Asie je dnes až na dvanáctinásobku, což se v budoucnu projeví především na ceně dětských a levnějších kol,“ řekl redaktor cyklistického časopisu Velo Martin Raufer. Letos se na náš trh nedostane skoro 50 % požadovaných kol. „Může se stát, že některá starší kola nebude možné opravit, protože na starém kontinentu nebude k sehnání odpovídající díl,“ popsal Raufer a dodal: „Je zřejmé, že vyrovnat nabídku a poptávku se nepodaří ani příští rok.“

    V nabídce kol najdete modely pro úplné začátečníky či rekreační cyklisty na krátké rodinné vyjížďky v pohodovém tempu po méně náročném povrchu. V nabídce kol najdete modely pro úplné začátečníky či rekreační cyklisty na krátké rodinné vyjížďky v pohodovém tempu po méně náročném povrchu. | Decathlon

  • 5.Zvířata

    Práce z domova, zákaz jezdit za hranice i na chalupy. Lidé v Česku si začali pořizovat zvířecí parťáky. „Nyní neseženete štěně ani na rezervaci, takže s tím souvisí další zvýšená poptávka po veterináři a krmivu či dalších potřeb pro ně,“ uvedla generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Eva Svobodová. To mimo jiné nahrává množitelům, kteří na inzertních serverech nabízejí psy bez průkazu původu, tedy křížence, za tisíce, někdy i desetitisíce korun. „Argumentují přitom naprostými nesmysly, jako například tvrzením, že pes je bez průkazu původu, ale přesto čistokrevný, protože rodiče průkazy původu mají,“ doplnily redaktorky Blesk tlapek.

  • 6.IT a fitness vybavení

    IT vybavení

    Se zavedením distanční výuky a hromadné práce z domova skokově vzrostl zájem o IT vybavení: o notebooky čtyřnásobně, klávesnice a myši ve stovkách procent. Rekordmany se staly webkamery se 14násobnými prodeji ve srovnání s rokem 2019. Za celý rok vyrostly o 300 %. Na odbyt šly také tiskárny, spotřební materiál pro tisk, monitory, držáky monitorů, sluchátka, ale i ergonomické stoly a židle. A právě proto se mnohé věci hůře shánějí. „Asie se potýká s nedostatkem výrobních kapacit a chybějí čipy, což se promítá do špatné dostupnosti notebooků, komponent a také veškerého příslušenství,“ doplnila mluvčí Mall.cz Pavla Hobíková.

    Podle lidovců by i výuka na základních školách měla mít uzákoněnou možnost na dálku. Podle lidovců by i výuka na základních školách měla mít uzákoněnou možnost na dálku. | DOD

    Fitness vybavení

    Uzavření fitness center donutilo Čechy cvičit doma. „Projevilo se to růstem prodejů fitness vybavení o 151 % za loňské druhé čtvrtletí a přes 200 % ve čtvrtletí čtvrtém. Co se týká sportovních pomůcek, nejvíce se prodávaly běžecké pásy, rotopedy, cross trenažéry a další typy posilovacích strojů. Z pomůcek potom vyčnívaly činky, kettlebelly nebo posilovací gumy,“ řekla mluvčí Alzy.cz Daniela Chovancová.

  • 7.Hry, bazény a hřiště

    Hry

    V průběhu lockdownu nastoupila vlna domácí zábavy. Hitem byly hry na herní konzole i na počítače, společenské a deskové, stavebnice a puzzle. „Mezi hračkami stále rostou prodeje stavebnic Lego. Nejen těch pro děti, ale zejména nové sady pro dospělé. Zvýšil se rovněž prodej rozšíření deskových her,“ popsala Daniela Chovancová.

    Bazény a vířivky

    Nyní se rozvolňuje, do bazénu ale lidé zatím nemohou. Relax si proto dopřávají ve svých domovech. „Zvýšila se poptávka po vířivkách, které je nahrazují. O 30 procent stoupl také zájem o koupání ve vlastním bazénu, protože ten znamená větší bezpečí, soukromí a hlavně jistotu, že nebude vlivem omezení zavřen jako například veřejné koupaliště, říká za společnost Marimex Markéta Šretrová.

    Trampolíny a hřiště

    Kvůli zavřeným školám se rodiče snažili najít zábavu pro své děti, aby nebyly stále na počítačích i po celodenní distanční výuce. „Obecně stoupá poptávka po tzv. zábavě na doma a na zahradu. Zvýšil se tak zájem o trampolíny a hřiště, které suplují sportovní vyžití dětí,“ uvedla Markéta Šretrová.

  • 8.Řemeslníci a materiály

    Řemeslníci

    Home office nás uvěznil doma. A protože bychom se tam rádi cítili příjemně, začali mnozí s úpravami či velkou rekonstrukcí. „Čím dál hůře se shánějí řemeslníci, kteří mají práce nad hlavu. Poptávka po stavebních a řemeslných pracích je i z důvodu enormního zájmu o chaty a chalupy,“ řekla Eva Svobodová. Pokud je nějaký k sehnání, musíte si připlatit. Hodinové sazby vylétly nahoru, někde i o 100 %. Navíc, přes 60 % průmyslových firem si stěžuje na nedostatek pracovníků – právě řemeslných profesí a vysoce kvalifikovaných dělníků. Největší nedostatek těchto pozic vládne v automobilovém průmyslu, strojírenství, kovovýrobě a slévárenství. Důvod? Rodiče chtějí, aby jejich děti studovaly.

    Kovy a dřevo

    Zdražují také materiály pro stavbu či průmyslovou výrobu. Prudce nahoru na mnohaletá maxima se derou ceny mědi, železa nebo dřeva. O desítky procent zdražují obyčejné dřevěné přepravní palety.

  • 9.Ekonom Lukáš Kovanda: Restaurace a kadeřnictví? Ceny půjdou nahoru o desítky procent!

    Jaký bude vývoj cen do budoucna?

    „Aby Česká národní banka zkrotila výrazné zdražování, které přichází, bude muset možná již v červnu zvýšit svoji základní úrokovou sazbu. Tu pak letos a příští rok zvýší ještě několikrát.“

    Čeho se navýšení dotkne?

    „Poroste cena hypoték, takže vlastní bydlení se stane ještě hůře dostupným než dnes. Ve světě navíc markantně rostou ceny potravin, takže kromě energií a bydlení se Češi musí připravit i na výrazné zdražení dalších základních a nezbytných věcí, tedy právě i potravin.“

    Kde si ještě připlatíme?

    „Drahota bude číhat doslova na každém rohu a bude se týkat velmi často právě věcí, které si člověk nemůže odepřít. Ještě ji umocní to, že po roce uzavírky se budou snažit zahojit i provozovatelé restaurací, hospod, ale také kadeřnictví či kosmetických salonů. Ti všichni mohou jít s cenami až o desítky procent výše.“

    Ekonom Lukáš Kovanda Ekonom Lukáš Kovanda | čtenáři Blesku

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

xcarodajka ( 18. května 2021 18:54 )

Tak mu to řekni, soudruhu!

xcarodejka ( 18. května 2021 14:41 )

Je zapotřebí kontrolovat obchodníky. Ať je to kvalita zboží, nebo jejich přístup k zaměstnancům. Před časem byla aféra , kdy se řešilo jednání Aholdu k prodavačům. A je to zase stejné. Převážně tedy zaměstnávají na chvilku brigádníky a cizince. To ale není řešení.Bylo bylo by jistě v zájmu kvality prodeje zaměstnávat kvaitní a stálé zaměstnance, ale to chce slušné jednání. Zákazník by se měl naučit vyžadovat slušnou kvalitu, nekupovat odcházející a předraženou zeleninu a uzeniny, které mají jít už na odpis.

xcarodejka ( 18. května 2021 14:32 )

Úroveň - kultivovanost jednání a slušnost klesala už dlouho před Covidem. Teď to ale bude viditelnější a citelnější. Snad je im potřebné dotknout se dna, aby začala obroda.

xcarodejka ( 18. května 2021 14:27 )

Tak tomu ale bývalo často i dříve.
To co křičí, tak dostávají, ale těm co je opravdun zle, tak už nemají dost energie křičet.

miroslava13 ( 18. května 2021 12:45 )

přesně, za zdražení nemůže covid ale vyčůránk..é, kteří se chtějí zahojit. ale když jim na to zákazníci a klienti nebudou skákat, tak se jim to nepovede.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa