Autor: Zlataky.cz

„Sběratelské resp. pamětní mince jsou na rozdíl od investičních raženy v limitovaném nákladu, s unikátním motivem zobrazujícím například významné osobnosti, výročí či události. Právě díky omezenému nákladu a unikátnímu motivu se některé mince dokázaly zhodnotit o desítky, stovky či v extrémních případech i o tisíce procent nad samotnou hodnotu kovu,“ vysvětluje Matěj Čeleš, investiční analytik portálu Zlataky.cz

Autor: Zlataky.cz

Výhodná investice i netradiční dárek

Investice do mincí se samozřejmě nemusí pohybovat jen v řádech milionů. Investiční minci si může zakoupit v podstatě kdokoli. Stačí se podívat na stránku www.zlataky.cz a rozhodnout se, zda chci investovat do specifického kovu (pak vybírám mezi stříbrem a zlatem), nebo spíše do pamětní mince, která získává hodnotu díky omezenému nákladu. Své blízké tak můžete potěšit netradičním dárkem, který je zároveň i výhodnou investicí do budoucnosti. Pro milovníky přírody jsou určené mince se zvířecími motivy. Pánské osazenstvo naopak ocení mince, které oslavují historii železnice, nebo závody Formule 1. „Zlaté mince jsou raženy s uvedenými nominálními hodnotami v platné peněžní jednotce. Unikátní mince vydává Česká národní banka, která se zavazuje mince kdykoliv přijímat zpět,“ komentuje Matěj Čeleš výhodnou investici.

Autor: Zlataky.cz

Mince ale nejsou vhodným dárkem jen pro vášnivé sběratele. Krásným dárkem pro vaši ženu může být mince se Swarovski krystalem, který hravě nahradí drahý šperk. Vedle netradičních mincí je možné i zvolit sadu pamětních mincí. Mezi oblíbené paří například sada 3D mincí s vyobrazením draka, která je věnována čínskému lunárnímu roku. Dětem můžete pořídit mince s pohádkovými postavami, aktuálním hitem je třeba speciální edice s tematikou Malého prince.