Projděte se Starým městem

Nejznámější ulicí celého Starého města je Getreidegasse, kde jsou nad průčelím obchodů zavěšené středověké znaky cechů.
Autor: Foto Blesk - Radka Růžičková, salzburg.info
Při návštěvě Salzburgu rozhodně nemůžete vynechat návštěvu barokního Starého města, která je na seznamu UNESCO jako světové kulturní dědictví. Nádherné barokní uličky, úzké průchody a náměstí vás přenesou do historie. Nejznámější ulicí celého Starého města je Getreidegasse, kde jsou nad průčelím obchodů zavěšené středověké znaky cechů. Aby zapadl do téhle ulice, musí mít svůj znak dokonce i McDonald, který nabízí občerstvení v jednom z domů.

Vydejte se lanovkou na pevnost

Pevnost Hohensalzburg, vybudovaná v roce 1077, je největší zcela zachovalý hrad ve Střední Evropě.
Autor: Foto Blesk - Radka Růžičková, salzburg.info
Pevnost Hohensalzburg, vybudovaná v roce 1077, je největší zcela zachovalý hrad ve Střední Evropě. Z hradeb je nádherný výhled na celý Salzburg, který rozhodně stojí za to. Kromě toho je možné navštívit středověké knížecí komnaty a hradní muzeum. Na pevnost se přitom nemusíte šplhat pěšky. Už 100 let tu funguje lanovka podobná zubačce.

Navštivte mirabellské zahrady

Zámek Mirabell obklopuje nádherná, volně přístupná zahrada, která byla vytvořena podle návrhů slavného barokního architekta Fischera z Erlachu.
Autor: Foto Blesk - Radka Růžičková, salzburg.info
Pro svou milenku Salome Altovou, se kterou měl patnáct dětí, nechal zámek Mirabell vybudovat v roce 1606 salcburský arcibiskup Wolf Dietrich. Zámek je zajímavý především Mramorovým sálem, který je nejkrásnější svatební obřadní síní ve Střední Evropě. Zámek obklopuje nádherná, volně přístupná zahrada, která byla vytvořena podle návrhů slavného barokního architekta Fischera z Erlachu. Najdete v ní kouzelná zákoutí, zelené tunely, nádherné sochy a je z ní i krásný pohled na Staré město.

Pochutnejte si na originálních kuličkách

Originální Mozartovy koule (Original Mozartkugeln) se v cukrárně Fürst vyrábějí stále podle původního receptu původním způsobem, tedy ručně.
Autor: Foto Blesk - Radka Růžičková, salzburg.info
Jen v Salzburgu můžete ochutnat originální Mozartovy kuličky. Poprvé je vyrobil v roce 1890 cukrář Paul Fürst. V roce 1905 se s nimi Pařížské výstavy a získal za ně zlatou medaili. Originální Mozartovy koule (Original Mozartkugeln) se v cukrárně Fürst vyrábějí stále podle původního receptu původním způsobem, tedy ručně. Nejprve se vytvoří koule z pistáciového marcipánu a obalí se nugátem a přelijí tmavou čokoládovou polevou. Po ztuhnutí se koule se zabalí do stříbrno-modrého staniolu s obrázkem Mozarta. Ročně jich firma vyrobí asi 1,4 milionu.

Poznejte Mozarta zblízka

Salzburg a Mozart patří k sobě
Autor: Foto Blesk - Radka Růžičková, salzburg.info
Milovníci slavného Wolfganga Amadea Mozarta by si rozhodně neměli nechat ujít návštěvu rodného domu tohoto slavného skladatele. Najdou ho na Getraidegasse 9 a k vidění je nejen byt rodiny Mozartových, originální dokumenty a obrazy, ale třeba i Mozartovy dětské housle nebo jeho koncertní housle.  

Prohlédněte si nejužší dům

Za vidění stojí i jeden z nejužších domů světa. Najdete ho na Starém městě.
Autor: Foto Blesk - Radka Růžičková, salzburg.info
Za vidění stojí i jeden z nejužších domů světa. Najdete ho na Starém městě. Stojí mezi dvěma výstavnými domy a váže se k němu romantická pověst. Mladý zamilovaný muž žádal otce o ruku své milé. Ten ale souhlas k sňatku podmínil tím, že mladík musí vlastnit ve městě dům. Mladého filutu napadlo vystavět dům v uzoučkém průchodu mezi dvěma velkými domy. Otec tak souhlas k sňatku musel dát a mladý pár prý celý život provázelo štěstí.

Zajděte na tajemný hřbitov

V Salzburgu najdete i jeden z nejkrásnějších hřbitovů světa.
Autor: Foto Blesk - Radka Růžičková, salzburg.info
V Salzburgu najdete i jeden z nejkrásnějších hřbitovů světa. Vyzařuje z něj tajemná atmosféra a zaujme i ty, kteří většinou hřbitovy »nemusí«.  V areálu hřbitova je možné navštívit i katakomby, vytesané do skalních stěn Mnišské hory. Pochází z období počátků křesťanství a sloužily sv. Rupertovi a jeho křesťanským učedníkům jako útočiště v době, kdy byli křesťané pronásledováni.

Vezměte děti do Přírodovědného muzea

Přírodovědné muzeum nadchne malé i velké návštěvníky
Autor: profimedia.cz
Nádherný zážitek pro děti i dospělé nabízí Přírodovědné muzeum (Haus der Natur). Pyšní se jedním z nejkrásnějších akvárií ve střední Evropě. Celkem 40 »akvárek« odhaluje kouzelný podvodní svět s korálovými žraloky, pestrobarevnými rybkami z tropických moří, z Amazonky i rybami z domácích jezer a řek. Terária zase nabízí pohled na nejznámější jedovaté hady všech kontinentů, želvy, ještěrky, žáby a aligátory. Obrovskou předností muzea jsou ale interaktivní expozice. Návštěvníci mají možnost »rozhýbat« 80 exponátů a pochopit tak princip, na kterém fungují.

Nenechte si ujít advent

Advent v Salzburgu - to je tip na výlet nadcházejících dní
Autor: profimedia.cz
Podle místních je Salzburg nejkrásnější v předvánoční době, kdy se na město snášejí sněhové vločky, všude svítí vánoční světélka, voní pečené kaštany a svařené víno. Pro neopakovatelnou atmosféru i zachované lidové zvyky jsou zdejší dveřní trhy tak oblíbené. Kdo si chce užít čertovské řádění, měl by vyrazit do kolem svátku sv. Mikuláše, kdy se Starým městem prohání hordy hrůzu nahánějících čertů a perchtů v kožiších, opásaných řetězy s kravskými zvonci a s děsivě vyhlížejícími maskami na hlavách.

Povečeřte v nejstarší restauraci

Nevšední zážitek nabízí návštěva nejstarší restaurace ve střední Evropě Stiftskeller St. Peter, o které byla zmínka už v roce 803.
Autor: profimedia.cz
Salzburg je proslavený i vynikajícím jídlem. Výborné jsou místní sýry, speciality ze zelí a ryby. Oblíbené je i Bierfleisch – hovězí maso dušené na černém pivu. »Národním« nápojem je pivo, které se tu vaří už 900 let. Nevšední zážitek nabízí návštěva nejstarší restaurace ve střední Evropě Stiftskeller St. Peter, o které byla zmínka už v roce 803! Pořádají se v ní »Mozartovy večeře«, kdy k jídlu hrají muzikanti a zpěváci v historických kostýmech a s barokními hudebními nástroji. Podle receptů z Mozartovy doby jsou připravená i jídla.

Tip: Ušetřete s kartou

Se SalzburgCard ušetříte
Autor: Foto Blesk - Radka Růžičková, salzburg.info
Vstupné do muzeí a galerií dokáže pořádně provětrat peněženku. Ušetřit je ale možné se slevovou kartou Salzburg Card. Díky ní máte bezplatný vstup nejen do muzeí, do pevnosti a dalších památek, ale zadarmo můžete jezdit i městskou dopravou nebo lanovkou. Cena se liší podle toho, jestli je karta pro dítě nebo dospělého a podle doby trvání. Nejlevnější je karta na 24 hodin, která pro dospělého vyjde na 23 Eur a pro dítě od 6 let na 11.50 Eur.
Fotogalerie
15 fotografií