Leo se po rozvodu oženil s matkou dvojčat. Jako rodina společně žili deset let. K vyženěným dcerám měl bližší vztah než k vlastním z minulého manželství. Na šachtě, kde Leo pracoval, nabízeli k prodeji velmi levný domek. Leo využil příležitosti, domek koupil a po čase se tam s rodinou přestěhoval.

„Nebyla to lehká doba, dům byl částečně vyhořelý, a tak jsem musel do rekonstrukce hodně investovat,“ říká důchodce. V té době měl na krku i manželčiny dluhy a exekuce manželky, o kterých před sňatkem neměl ani tušení.

„Všechno jsem za ženu postupně splácel, měl jsem na šachtě solidní plat,“ vzpomíná Leo. Šachtu zavřeli, a na Lea navíc spadla další exekuce za nájem, který manželka před svatbou neplatila. Dluhy rodinu neúnosně zatěžovaly. Dcery byly dospělé, první z nich se odstěhovala z domu.

„Rozhodl jsem se dům prodat a zabezpečit alespoň druhou dceru,“ říká Leo. „Našel jsem na inzerát dům, který stál 2 miliony korun. Chtěl jsem, aby dcera měla jistou střechu nad hlavou, a investoval jsem do koupě 1 milion korun, na zbytek si vzala dcera s přítelem hypotéku,“ říká otčím Leo.

„V domě jsme bydleli všichni, já s manželkou i vyženěná dcera s přítelem. Celý dům jsem napsal na dceru, aby mladé nezatěžovaly dluhy a exekuce,“ vypráví Leo. Po čase se s manželkou rozešel a z domu se odstěhoval. Mladí zůstali v domě bydlet sami a dál platili společně hypotéku.

„Uvědomil jsem si, že na milion korun, který jsem dal do domu, nemám žádný papír a peníze budu potřebovat na svoje bydlení,“ říká havíř. Sepsal smlouvu o půjčce a dcera ji tenkrát bez problémů podepsala. Když se ale nakonec i ona rozešla s přítelem a z domu se odstěhovala, nastaly problémy.

Dceřin přítel zůstal v domě a platil hypotéku. „Dceru prý vyplatil. Dal jí 700 tisíc korun, ale ona mi nedala nic,“ říká nevlastní otec. Leo má v ruce podepsanou dohodu o půjčce na milion korun, kde je napsáno, že pokud se dcera rozejde s přítelem a odstěhuje se z domu, vrátí otčímovi peníze.

Dcera půjčku nevrátila, místo toho přerušila s nevlastním otcem styky. „Každý mi záviděl, jak výborný mám vztah s nevlastní dcerou, a nakonec jsem přišel o prachy, a hlavně jsem z té zkušenosti velmi zklamaný,“ dodává smutně Leo.

Peníze vysoudíme zpět

Pan Hricík má velké štěstí právě proto, že s dcerou sepsal smlouvu. „Mezi panem Hricíkem a jeho nevlastní dcerou byla uzavřena smlouva o půjčce dle starého občanského zákoníku účinného v roku 2007, na základě které se dcera zavázala půjčku vrátit, pokud se rozejde s přítelem a odstěhuje se,“ říká právník Petr Novák.

„Tyto podmínky byly splněny a panu Hricíkovi vzniká nárok na vrácení půjčky, naše právní kancelář bude pana Hricíka zastupovat,“ dodává Novák.

Jak postupovat, když vám někdo dluží peníze, radí Martin Šváb.

1. Máte-li smlouvu

„Pokud půjčujete peníze, vždy musíte mít od toho, komu půjčujete, písemné uznání dluhu na nezaplacenou částku. Uznání dluhu je jednoduchý dokument, kde je napsáno, že dlužník svůj dluh uznává a že ho zaplatí. Vzor si můžete stáhnout z internetu.

Věřiteli můžete vyjít na oplátku vstříc, že pokud vám uznání podepíše, s úhradou dluhu počkáte. Uznáním dluhu budete mít písemný důkaz o půjčených penězích, a tím i lepší postavení u soudu a vyhnete se případnému promlčení půjčky po třech letech.“

2. Nemáte-li smlouvu

„V případě, že takový písemný dokument nemáte, musíte shromáždit důkazy, že jste peníze skutečně půjčili. Třeba výpisy z účtu, na kterých jsou vidět platby, nebo e-maily, ve kterých jste sjednávali podmínky půjčky. A nejlépe svědectví někoho, kdo byl u předání peněz a může potvrdit, že k němu skutečně došlo. To všechno vám pomůže v případném soudním sporu.“

Dlužník v obou případech, když jste u soudu úspěšní, kromě dluhu musí hradit i náklady na soudní řízení i na advokáta. Následně si můžete vybrat i exekutora, který bude řešit vymáhání dlužné částky.

Fotogalerie
7 fotografií