Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyhrál výběrové řízení, práci nedostal kvůli dluhům. Obrana neexistuje

Autor: bud - 
6. listopadu 2016
16:50

Mohou hrát dluhy roli v tom, jestli dostaneme práci? Zkušenosti ombudsmanky Anny Šabatové i personálních agentur ukazují, že ano, a často dokonce roli klíčovou. Potvrzuje to také případ muže, který vyhrál výběrové řízení, ale kvůli insolvenci práci nedostal. Možnosti obrany jsou přitom velmi omezené, protože zákon finanční situaci nepovažuje za důvod pro možnou diskriminaci.

Pan Stanislav se přihlásil do výběrového řízení na pozici manažera pobočky prodejce aut a vyhrál ho. Jenže firma před podpisem pracovní smlouvy zjistila, že se nachází v insolvenci, a práci nakonec dala jinému uchazeči. Obrátil se proto na inspektorát práce, protože měl pocit, že ho tím firma diskriminuje. Verdikt byl překvapivý – žádná diskriminace nenastala a Stanislav na místo nemá nárok.

Rasa, věk či sexuální orientace

Vzhledem k tomu, že majetkové poměry nejsou ve výčtu diskriminačních důvodů, nemohlo dojít k porušení antidiskriminačního zákona. Nelze se tedy bránit antidiskriminační žalobou,“ uvedla k situaci ombudsmanka Anna Šabatová, která postup inspektorátu přezkoumávala. Nenašla však žádné pochybení. Zákon totiž jako diskriminaci vnímá pouze odlišné zacházení z důvodu rasy, etnického původu, národnosti, pohlaví, sexuální orientace, věku, zdravotního postižení, náboženského vyznání, víry či světového názoru.

Šabatové se tato situace nelíbí a je přesvědčená, že zadlužení uchazeče o práci by nemělo hrát žádnou roli při rozhodování. Výjimkou jsou jen případy, kdy pracovní pozice zahrnuje odpovědnost za peníze. „Zaměstnavatel by neměl podmínku bezdlužnosti vyžadovat u každého uchazeče o zaměstnání, ale pouze u uchazečů na pracovní pozice, kde tato podmínka bude odůvodněná, například pokud pracovní pozice je spojena s odpovědností za nakládání s finančními prostředky zaměstnavatele nebo s plánováním a kontrolou finanční toků a operací,“ myslí si Šabatová. To byl ostatně i případ pana Stanislava.

Pro běžné pracovní pozice by však případné dluhy či exekuce neměl brát zaměstnavatel příliš v potaz. I když, jak úřad ombudsmanky přiznává, jde spíše o doporučení. „Nejde o diskriminaci z pohledu antidiskriminačního zákona, ale nemělo by jít o absolutně uplatňovanou podmínku pro jakékoli zaměstnání,“ uvedla mluvčí Iva Hrazdílková.

Firmy si finanční situaci uchazečů hlídají

Zkušenosti personálních agentur přitom ukazují, že insolvence, nebo dokonce exekuce mohou být kritériem při výběru nových zaměstnanců. „Pokud jde o zadlužení, my jako agentura nezkoumáme, jestli jsou uchazeči například v exekuci, uvedla Jitka Součková z agentury Grafton Recruitment.

Někteří zaměstnavatelé to však dělají a případně se podle toho i rozhodují při výběru, říkají experti. Další požadavky mají firmy na to, aby uchazeči neměli záznam v trestním rejstříku – často alespoň v případě provinění, které souvisí s pracovní náplní.

Vliv případných dluhů přitom může být mnohem větším problémem, než se na první pohled zdá. Jak totiž ukázal loňský rozsáhlý průzkum společnosti LMC, čtvrtina lidí hledajících práci má větší či menší problémy se splácením dluhů. Dalších 23 procent uchazečů je ohroženo exekucí nebo se již v exekuci nacházejí (14 procent). „Podíl předlužených je výrazně větší u lidí, kteří se rozhodli změnit práci nebo byli propuštěni. Je to český fenomén,“ dodává Tomáš Dombrovský z LMC.

Bocian ( 7. listopadu 2016 06:51 )

V Exekutistánu běžná praxe. Práci v Exekutistánu nedostane občan nad 50 let, zdravotně hadicapovaný, cigán, homosexuál, zadlužený v exekuci, po výkonu trestu, po mateřské, atd. A v práci stačí několiktát jít marodit na neschopenku-žebračenku a už je to důvod aby zaměstnanec dostal padáka. Pak ať si ti personální pokrytci nestěžují, že nemají zaměstnance. Výběrová řízení většinou probíhají stejně jen na oko a jenom na místa o které není zájem jsou vyhlašovány konkurzy s požadavkama na generálního ředitele ale za minimální mzdu.

Zobrazit celou diskusi