V Praze 5 jsou dva sběrné dvory, v Klikaté ulici a v Puchmajerově. Jejich provoz zajišťuje prostřednictvím nasmlouvaných provozovatelů Magistrát hlavního města Prahy. Od pondělí však nemohou využívat ani jeden z nich. V současné době totiž nemá žádného správce, který by se o ně staral. Oba dvory musely zavřít poté, co původním provozovatelům vypršela smlouva a magistrát Prahy nestihl vybrat nového, respektive bylo zastaveno výběrové řízení.

Nová smlouva mezi hlavním městem Prahou a společností, která by dvory měla spravovat, však nemůže být podepsána. Zkomplikovalo se totiž výběrové řízení, které vyhlásil magistrát na provozování obou sběrných dvorů – jeden z účastníků podal k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže námitky kvůli zadávacím podmínkám.

Ten následně celé řízení zastavil. V tuto chvíli proto není jasné, kdy se dvory nového provozovatele dočkají. I nadále zde však odpady mohou odevzdávat podnikatelé a firmy, jichž se výběrové řízení netýkalo.

Dvůr v Klikaté má naději na otevření

„Praha 5 tím byla postavena před hotovou věc. Není možné, aby naši občané neměli kam odložit nepotřebné věci a odpad. V této krizové situaci nám nezbývá nic jiného než rychle vyhlásit vlastní výběrové řízení na provozovatele sběrného dvora v Klikaté. Zde nám totiž patří pozemky, takže situaci můžeme vzít do svých rukou,“ říká zástupce starosty Martin Slabý (ANO).

Výběrové řízení městská část vypíše v nejbližších dnech, provoz by zde měl být zajištěn do konce roku. Náklady na provoz sběrného dvora půjdou podle radnice z rozpočtu Prahy 5.