Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Genderové prověrky firem za 35 milionů: Marksová chce ženám dorovnat platy

Autor: Tomáš Polák - 
21. října 2016
05:00

Rezort Michaely Marksové (ČSSD) vyčlenil 35 milionů pro narovnání rovnosti mezi muži a ženami na trhu práce. Peníze půjdou na tzv. genderové audity, které mají upravit chod celé organizace tak, aby nedocházelo k neodůvodněným rozdílům mezi mužskými a ženskými platy.

Jak vyplývá z dat Eurostatu, Česká republika patří k nejhorším zemím z celé Evropské unie, co se týká rozdílů průměrných platů mužů a žen. Rozdíl v odměňování činí 22,1 procenta, v absolutních číslech to je téměř 6,5 tisíce korun měsíčně. V otázkách odměňování je tak Česko třetí nejhorší.

„Zkušenosti se zahraničí ukazují, že v problematice snižování platových rozdílů mezi ženami a muži velmi pomáhá osvěta a informovanost jak obyvatelstva, tak zaměstnavatelů. Klíčovou roli v této problematice mohou také sehrát odbory,“ řekla Blesk.cz ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Právě její rezort proto připravuje řadu novinek, které by měly pomoci srovnat tyto rozdíly. „Bude zpřístupněna on-line mzdová a platová kalkulačka či manuál pro vyjednávání o mzdě,“ prozradila. Právě díky mzdové kalkulačce, kterou ministerstvo spustí na podzim 2017, si budou moci všichni pracující spočítat obvyklou odměnu dle regionu, dosaženého vzdělání, pracovní profese i pracovních zkušeností. Ministerstvo si slibuje, že s tímto údajem budou moci zaměstnanci pracovat při vyjednávání o své odměně za práci.

Ministerstvo také chystá spustit osvětovou kampaň pro samotné firmy. „Zásadní je bezplatné zpřístupnění elektronického nástroje Logib-CZ pro firmy a instituce, který jim umožní objektivně vyčíslit rozdíl v odměňování v rámci jejich firmy,“ uvedla Marksová.

Kontroly za 35 milionů

V rámci rezortního snažení snížit rozdíly v odměňování podle pohlaví navíc ministerstvo nově uvolnilo 35 milionů korun na podporu genderových auditů. Ty slouží ke zkoumání fungování dané organizace s ohledem na rovné příležitosti žen a mužů obecně. O finanční podporu se mohou kromě firem ucházet i neziskové organizace, veřejná správa nebo školy. Za peníze se provede audit, tedy kontrola celého chodu organizace, tedy i náboru nových zaměstnanců, otázek slaďování pracovního a rodinného života, ale i odměňování žen a mužů.

„Genderový audit by měl přinést revizi systému odměňování a nastavit postupy v dané organizaci tak, aby k neodůvodněným rozdílům mezi muži a ženami nedocházelo,“ doplnila ministryně. Audit může přinést i odtajňování platů, to už bude ale na každé individuální organizaci, jak se k tomu postaví. K platové transparentnosti se přiklání už nyní mnoho firem. Podle ministerstva totiž z praxe vyplývá, že tento postup napomáhá k efektivnější práci s lidskými zdroji a je nástrojem lepší motivace jednotlivých pracujících.

Možnost porovnat odměnu za práci konkrétních dvou zaměstnanců má již v současné době v České republice Státní úřad inspekce práce. „Do novely zákoníku práce jsme doplnili paragraf, který výslovně dává inspekci práce za úkol kontrolovat také rozdíly v odměňování mezi ženami a muži,“ řekla Marksová. Inspekce tak činí v rámci řádných i mimořádných kontrol.



kukukuu ( 21. října 2016 12:29 )

Díky svým zločineckým myšlenkám jsem demokraticky blokován, takže jiný nick. Tato "emocionální" zkoumání matematickým aparátem těchto dam vedou k závěru jen 3 ministryně ve vládě je cca 15%, to je <50%, proto málo. To je asi tak výzkum, jehož cenu bych odhadnul na 10-15 milionů Kč. "Racionální" zvážení nesmyslů, které zůstávají za ministryněmi (inkluze...), minulé minystryně trestně stíhané (Parkanová za letadla), osvobozené pro úplnou blbost (ministryně zdravotnictví Součková) a i mimo ministryně viz stamilionové dluhy za šéfovou MS v lyžování K.Neumannovou - to vše naopak vede k závěru "ženských ve vedoucích funkcích je až moc", což je výsledek promakanějšího výzkumu, jenž poskytuju jen tak zadarmo.

kukuku ( 21. října 2016 11:21 )

Můžeš mi vysvětlit, jak může Eurostat vzít při porovnávání průměrného platu v úvahu, jak výkonní jsou v práci ti konkrétní muži a ženy a jestli ten rozdíl průměrných platů náhodou není 100% opodstatněný ?

kukuku ( 21. října 2016 11:06 )

Podle toho, co píšeš a jak si "nabíháš na vidle", tak určitě jsou . To by racionálně myslící osobu napadlo, že takovou odpověď dostane.

kukuku ( 21. října 2016 10:22 )

Vaším problémem je asi absence racionálního myšlení, neschopnost se vyjádřit k faktům, vytahování neexistujících problémů - proč bych měl stahovat trenky před svou virtuální vedoucí, když ji nemám a brod je daleko. Dokážete si představit 35 milionů Kč a zkoumání této hovadiny - jak chcete firmám mimo státní sektor vnucovat, kolik % vedoucích má být sebehloupější ženská a kolik schopnějších chlapů má být odstaveno jenom proto, že v Praze sedí hloupá Marxová, v Bruselu díky europlatu zblbnutá dříve rozumná Jourová ?

ollina ( 21. října 2016 09:54 )

50% mužů musí porodit dítě, abychom se genderově vyvážili

Zobrazit celou diskusi