Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Úředníkům přidají: Stát láká mladé a experty, nabídne 100 tisíc na ruku?

Autor: simao - 
10. května 2016
10:31

Je jich 65 tisíc, v průměru berou 29 tisíc korun. A dostanou podle všeho přidáno. Otázka je kolik a kdy. Situace kolem platů státních úředníků je v poslední době ostře diskutovaná. Vyjádřil se k ní  i prezident Miloš Zeman, podle kterého by však neměli dostat nic. Samotný stát ale chce přitáhnout mladé a schopné, oslovit odborníky, kteří dávají přednost soukromému sektoru, a tak se uvažuje o různých opatřeních. Včetně 100 tisících korun na ruku za to, že půjdete pracovat pro stát, uvádí MF Dnes.

Státní úředníci mají dostat od příštího roku přidáno, otázka je, o kolik to bude. Tři procenta, pět, nebo snad deset? Diskuze probíhá, plány vznikají. Je to ostatně nutné, průhlednější mzdy státních úředníků požaduje také Evropská unie. 

Jednou z možných variant je zavedení plošného zvýšení platů o 500 až 2000 korun, upozorňuje nyní MF Dnes na základě návrhu připravovaného společně ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem financí.

Nastiňuje i další z diskutovaných možností – 100 tisíc na ruku tomu, kdo půjde pracovat do státní správy. Ta totiž svádí nerovný souboj o zaměstnance se soukromým, ale i neziskovým sektorem. A ráda by nalákala do svých řad i mladé a nadějné absolventy či zkušené odborníky. Ti ale dávají často přednost místům jinde.

Může také skončit systém, kdy si postup k vyššímu platu – do vyšší platové tabulky – úředníci „vysedí“. A odměňováni jsou tak de facto za roky, které v úřadu stráví. Otevřít by se dle MfD mohla možnost přeskočit některé tarifní skupiny – samozřejmě v případě odpovídajících výkonů.

Cílem je totiž odměňovat právě za schopnosti a výkony. Zatím poslední růst zaznamenali státní zaměstnanci v listopadu 2015 – šlo o 3 %. „Nelze předjímat vývoj dalších jednání, vše je v rukou politiků,“ uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Marksová: „Úředníci nám prchají“

Proč je třeba zvýšit platy úředníkům, uvedla na konkrétním případě ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD), kterou momentálně skolila nemoc. „Nakřáplým“ hlasem popsala situaci: „Strašně dlouho se tam nepřidávalo. Já tam chci mít kompetentní lidi, kteří i často v případě našeho rezortu potřebuji, aby byli nějakým způsobem milí a empatičtí, aby dokázali rozeznat, kdo tam chodí a chce vzít sociální dávku a kdo tam přijde, že je úplně zoufalý. Nám se teď děje to, že my prostě nemůžeme na úřady práce nikoho sehnat. Protože ta práce je náročná, mají strašně málo peněz a oni nám teď prchají.“

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka již dříve nastínil, že by měly platy zaměstnanců veřejného sektoru vzrůst o pět procent.

Zeman pobouřil úřednické odbory

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) by prý „skousl“ zvýšení platů okolo tří procent, ale u vybraných profesí, ne u všech. „Úředníci na ministerstvech nemají špatné platy. Měli bychom udělat selekci a nenavyšovat plošně. Hlavně bychom měli odměňovat za výkon, ne za to, že někdo chodí do práce,“ uvedl nedávno pro ČT.

Jiný názor však má prezident Miloš Zeman. „Já si dovedu u těch úředníků představit i zmrazení nebo dokonce pokles. 10 procent pokládám za přemrštěných a tři za mírnou dolní hranici,“ dodala hlava státu v České televizi. Zeman si přisadil i tím, že ze sta tisíc úředníků polovinu považuje za zbytečnou.

Na to rozezleně reagoval Odborový svaz státních orgánů a organizací. Jeho předseda Pavel Bednář napsal dokonce na konci dubna prezidentovi dopis. „Není jasné, o které úředníky jde, z jakého důvodu jsou nadbyteční a na základě jaké objektivní analýzy jste ke svým závěrům dospěl. Bohužel Vaším vyjádřením se tu opět rozděluje společnost a dehonestuje pojem ‚úředník‘,“ postěžoval si Bednář.

agfor ( 10. května 2016 13:12 )

Já jset tedy viděl dělat úředníky hlavně kafe a kyselý ksichty, že je zase někdo v úřední době otravuje.

ellenic ( 10. května 2016 12:33 )

Těch průměrných 29 tisíc jako plat úředníka je opravdu hodně odvážné tvrzení, protože řadový úředník má maximálně po mnoha letech 15-17 000 Kč. Ten průměr dělají platy ministrů, náměstků na ministerstvech, ředitelů úřadů atd. Zeman by se vůbec neměl pouštět do tohoto tématu . „Já si dovedu u těch úředníků představit i zmrazení nebo dokonce pokles. 10 procent pokládám za přemrštěných a tři za mírnou dolní hranici,“ dodala hlava státu v České televizi. Platy měli úředníci zmrazeny několikrát . Zeman má své statisíce i s náhradami a nejspíše i dalšími fondy jisté. Z jeho důchodu by Kateřina asi těžko mohla studovat v zahraničí, i kdyby si nějaké peníze sama vydělala. „Není jasné, o které úředníky jde, z jakého důvodu jsou nadbyteční a na základě jaké objektivní analýzy jste ke svým závěrům dospěl. Bohužel Vaším vyjádřením se tu opět rozděluje společnost a dehonestuje pojem ′úředník′,“ postěžoval si Bednář. Bednář mu to sdělil přesně . Práce od rána do večera v úřední dny, když jde učitelka před jednou hodinu domů, úředník jde z oběda a to má před sebou další čtyři hodiny práce . Poslanci berou desetitisíce a s náhradami další balík to ho nezajímá, ale že úředník dělá za málo peněz, to je mu jedno a ještě by mu plat snížil .

fouk.si ( 10. května 2016 12:25 )

Jak přidávat ? Dvě třetiny vyházet stejně jsou k h*ovnu. Kam se člověk podívá sám úředník na co ?!!!!

gevara ( 10. května 2016 11:46 )

Jsem přesvědčený,že úředníků máme příliš.Ministrstva jsou "přeúředníkována",každé má 2-3.000 úředníků.Co mohou takové počty úředníků dělat?Vymýšlí si z nudy problematické zákony a jejich doplňky a okusují tužky.Jsem toho názoru,že by každému ministerstvu měl jeden tisíc ouřadů stačit.Možná by chtělo každého prověřit a ty pomalé,líné a bez zájmu prostě vyhodit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa