Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Papírování s neschopenkami skončí. Marksová: Do práce ji pošlete mobilem

Autor: David Budai - 
11. října 2016
06:25

Neschopenky od lékaře budeme možná už brzy posílat do zaměstnání mobilem nebo přes počítač. Ministerstvo práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) připravuje novinku v podobě elektronické neschopenky, díky které časem zmizí veškerá papírová komunikace. Lékaři zůstávají ostražití, protože poslední pokus zrušit papírové neschopenky před čtyřmi lety ztroskotal. Požadují hlavně zjednodušení práce a dobrovolnou účast.

Současná neschopenka má pět formulářů, které musí lékař vyplnit a následně se musí dostat k zaměstnavateli a okresní správě sociálního zabezpečení. Do budoucna by tento počet mohl klesnout na tři a navíc by vše existovalo jen v elektronické podobě. Plánuje to ministryně práce Michaela Marksová, jejíž resort už nyní připravuje potřebou legislativu, která tuto oblast změní. Nově by si zaměstnavatel i úředník mohl neschopenku prohlédnout na dálku.

Lidem by odpadla i cesta s papírem do práce. Zaměstnanec podle plánu obdrží jen speciální průkaz obsahující například kód či jinou formu elektronického ověření. A to pošle zaměstnavateli, který si pak platnost neschopenky ověří přes internet. „Cílem elektronizace neschopenek je zavést zcela novou a funkční formu elektronické neschopenky jako plně elektronické cesty komunikace zúčastněných subjektů,“ řekl Blesk.cz náměstek ministryně Robert Baxa. Podle něj díky nové neschopence odpadne řada povinností.

Lékaři: Hlavně žádnou byrokracii

Lékaři zatím s hodnocením vyčkávají. V čerstvé paměti totiž mají dřívější snahu zavést elektronické neschopenky. Tehdejší návrh ovšem do ordinací přinášel spoustu byrokracie a práce navíc. „Elektronizoval“ totiž pouze jednu část neschopenky, zbytek bylo nutné vypisovat stále ručně.

„Když to bude výhodné a jednoduché, tak to lékaři i zaměstnavatelé budou používat. Idea je správná a bude záležet na praktickém provedení elektronické neschopenky,“ řekl Blesk.cz lékař Cyril Mucha, který je členem Společnosti všeobecného lékařství. Podle něj je důležité, aby ve formuláři nebyly zbytečné kolonky, které by vypisování zdržovaly, případně jiné povinnosti. Systém musí být jednodušší, než ten stávající.

Podle České lékařské komory je klíčové, aby systém elektronických neschopenek nebyl povinný. Ne všichni lékaři si totiž s počítačem dobře poradí. „Neschopenky nejčastěji vypisují praktičtí lékaři, kteří jsou vedle pediatrů skupinou s nejvyšším průměrným věkem. A je tam určitá část lékařů, kteří nejsou počítačově natolik zdatní nebo dokonce nemají počítač,“ říká mluvčí komory Michal Sojka. Podle něj je navíc internet v některých oblastech nespolehlivý, a proto je důležité, aby bylo stále možné neschopenku vypsat i papírově.

„Alternativa musí být výhodná, jinak to celou věc pohřbí. Lékařům by to mělo zrychlit a zjednodušit práci, případně by lékaři měli být za využívání bonifikováni,“ dodává Sojka.

Elektronicky od roku 2018

Ministerstvo práce chce, aby byl systém zpočátku dobrovolný. „Stále bude možnost v pozměněné a zjednodušené formě vystavovat neschopenku i v papírové podobě. V první fázi bude výhradně volbou jednotlivých lékařů, kterou formu zvolí,“ říká Baxa. Dodává, že nový návrh se snaží předcházet chybám z minulého projektu elektronizace neschopenky a proto úředníci komunikují i s lékaři a zaměstnavateli.

Současný plán počítá s tím, že se elektronická neschopenka začne testovat v roce 2018 a o rok později by měl systém přejít do nepovinného režimu. Od roku 2020 se počítá s plným provozem. Jestli to bude znamenat i definitivní konec papírových neschopenek, o tom zatím bude resort s lékaři jednat.

jarda304 ( 11. října 2016 11:51 )

EET musí zvládnout každý hokynář či hospodský a elektronické neschopenky či recepty dělají potíže tak lidem jako jsou lékaři ?

nemok ( 11. října 2016 09:25 )

nemam mobil ani pocitac a nechci je a co ted pani marksova zase jeden nedomysleny napad

Bocian ( 11. října 2016 07:03 )

Ta pravičácká verbež už neví, jak by obyčejného občana-pracovníka podělala. Furt vymějšlí kraviny s neschopenkama a nejradši by je zrušila úplně. Ale důsledky těchto zredukovaných neschopenek ponese nakonec stát. Pracovníci kteří jsou u nás stále nuceni si na nemoc vybírat dovolenou nebo nemoc přecházet, budou na stará kolena stát zdravotnictví mnohem více a tedy co ušetří na neschopenkách kapitalista to zaplatí jednou stát i s chlupama.

Zobrazit celou diskusi