A provoz tahačů s těžkými náklady ničí sto let starý rohový dům – praskají stěny, jsou zkřivené zárubně oken i dveří. Továrenský ruch poničil i chodníky a silnice. Vozovka je propadlá, takže dešťová voda teče do základů budovy, kanály jsou místy zborcené. Dům je celý popraskaný.

„V ulici navzdory zákazu zastavení parkují kamiony, v noci řidiči na ulici klidně močí,“ řekl Blesku pan Heroudek. „Z uličky už se vystěhovali ze svých domů všichni lidé,“ mávne rukou k pěti zabedněným domkům. On tam se svými čtyřmi nájemními partajemi zůstává jako poslední.

Dosavadní komunikace s úřady i firmami v továrním areálu byla podle pana Heroudka bezvýsledná. „Všichni dávají od problému ruce pryč s tím, že se jich netýká,“ tvrdí Blesku. Prý tam fabrika stojí odjakživa a provoz podléhá dávno dohodnutým zvyklostem.

Majitel zhruba 100 let starého domu přitom žádá pouze dodržování zákazu zastavení v ulici, opravu praskající vozovky a chodníku, aby mu voda nepodmáčela základy. Má také za to, že by úřady a firma mohly poskytnout příspěvek alespoň na výměnu praskajících oken, když už ne na zajištění statiky domu. „Možná by se dala doprava z fabriky zorganizovat i jinými výjezdy, které má areál k dispozici,“ myslí si pan Heroudek.

Vyjádření institucí:

Siemens

„Siemens, jakožto jeden z nájemců areálu, který provozuje společnost Amulle, respektuje pokyny a nařízení vlastníka ohledně provozu areálu. Od majitele areálu jsme neobdrželi pokyny k omezení provozu. S majitelem areálu jsme připraveni jednat v případě, že by náš provoz omezoval okolní prostředí. Jsme také připraveni poskytnou součinnost všem třetím stranám.“ Kateřina Pištorová, Siemens.

Městská policie Brno

Strážníci se s ohledem na problémy s nelegálním parkováním v této ulici intenzivně zaměřili na kontroly. Jen v letošním roce jich provedli okolo padesáti. Skutečně zde několikrát zjistili porušení zákazu zastavení. Hlídky prozatím nepřistihly nikoho, kdo by zde močil. Informace, že průjezdy nákladních vozidel poškozují dům, je velmi závažná. Majitel nemovitosti může záležitost zkonzultovat s odborem stavební policie MP Brno, kde mu poradí a mohou mu zaručit, že nejpozději během září celou záležitost přímo na místě prověří. Vlastník domu by se však měl obrátit také na statika, aby mu potvrdil, zda má poškození přímou souvislost s pohybem nákladních automobilů.“ Jakub Ghanem, strážník městské policie

Brněnské komunikace (B-KOM)

Stav vozovky na ulici Neklanova jsme prověřili. Ten vykazuje závady neovlivňující funkčnost komunikace, dešťové vpusti nejsou porušené. Vzhledem ke skutečnosti, že se nejedná o závažné závady ani havarijní stav, nelze narušení statiky objektu přisuzovat stavu komunikace. Závady, jako pokles vozovky lokálně znemožňující odtok vody z povrchu vozovky, jsou stejně jako dopravní značka B28 (zákaz zastavení) a předlažba chodníku zadány v našem plánu údržbových prací k opravě.“ Vladimíra Navrátilová, mluvčí B-KOM

Poté, kdy se začal o případ zajímat deník Blesk, objevila se v ulici nová značka se zákazem zastavení a dělníci spravili během týdne u domu chodník! Magistrát města Brna a Alstom požádaly o čas na zpracování své reakce. Amulle a Úřad městské části Brno-Židenice na žádost Blesku o vyjádření nereagovaly.

 

Fotogalerie
6 fotografií