Dunění zní všude

Pro Miroslavu Žítkovou platí smutná rovnice: Čím je hezčí a slunečnější počasí, tím je to pro ni horší, protože musí více zavírat, aby neslyšela »dunění « fotbalového míče odrážejícího se od vyasfaltované plochy. „Chodí sem dospělí, náctiletí, ale i děti. Začínají se tu scházet tak ve tři odpoledne a končí kolem deváté. A to tu máme každý den. Myslím si, že takové hřiště sem vůbec nepatří,“ líčí problém Žítková.

„Včera jich tu bylo dvanáct, počítala jsem to. Navíc, jak je teď teplo přes den, tak si chodí začutat hlavně večer a nesou se ty odrazy po celém sídlišti. Ty skupinky, co sem chodí, jsou navíc opravdu hodně hlučné,“ přišla se přidat paní Andělová, která žije v bytě v šestém patře.

Problém by možná podle nich vyřešil jiný povrch hřiště. „Kdyby tady aspoň byl takový ten zelený koberec nebo umělá tráva, tak by se to vyřešilo,“ shodují se obě. „Já jsem si dala tu práci a obešla všechny hřiště v Litoměřicích a nikde není mezi paneláky takové betonovoasfaltové monstrum,“ říká Miroslava Žítková.

»Okopaný« balkon

Paní Žítková má ale ještě jeden problém. Tím, že se její byt nachází v prvním patře hned u zmíněného hřiště, často se stává, že míč vylétne a »zaútočí« na její balkon a okna bytu.„A to nemluvím o tom, že mi lezou cizí lidi na balkon pro ty svoje míče,“ vysvětluje další problém, který je s betonovým hřištěm spojený.

Na základě řady stížností město natáhlo za brankami síť. Nepořádek kolem hřiště a skutečnost, že sportovci vykonávají potřebu v jeho okolí, už ale neřeší.

Nervy nadranc a nevyspání

Pro paní Žítkovou je hřiště noční můrou. „Chodím na dvanáctihodinové směny, a když se potřebuju vyspat, tak jen slyším bušení do míče, nárazy, případně mi někdo cizí leze na balkon,“ říká s tím, že kousek od »jejího« hřiště je další, školní, přístupné veřejnosti.

„Jenže tam je správce a ten v sedm večer zamkne a má klid, tady to nikdo nehlídá a řádí se tu i do noci,“ uzavřela.

Město: Rekonstrukce ano, ale…

„Jedná se o sportovní hřiště, které bylo postavené jako občanská vybavenost současně s celým sídlištěm v 80. letech. Bez branek a zařízení na basketbal by bylo pouze parkovištěm,“ vysvětlil Blesku aktuální stav investiční technik městského úřadu Václav Blecha. Ten zároveň potvrdil, že poté, co paní Žítková kontaktovala město se svým problémem, byla svolána schůzka a následně došlo k zvýšení ochranných sítí.

„Nyní zkoušíme, jak se to osvědčí,“ říká. Na otázku, zda město plánuje toto sportovní hřiště zrekonstruovat, je odpověď ano. „Ovšem v současné době nejsme schopni zodpovědně říct, v jakém časovém horizontu. Povrch je v dobrém stavu včetně zařízení a vyhovuje všem požadovaným normám. To, že při dopadu, například balonu nebo běhu více hráčů, vzniká zvuk, to snad pochopí každý,“ dodává Blecha.

Ombudsmanka Blesku: Nechte jednat hygienickou stanici

Dočká se paní Žítková změny? Na její případ se podívala Ombudsmanka a advokátka Jaroslava Šafránková. „Paní Miroslava by měla dále tlačit na město, coby provozovatele sportovního hřiště, aby co nejdříve provedlo stavebně- technické úpravy. Vedle toho doporučuji paní Miroslavě obrátit se i na příslušnou krajskou hygienickou stanici z důvodu překračování hlukových limitů nárazy míčů.

Pokud to k ničemu nepovede, lze podat k soudu tzv. sousedskou žalobu. Situace je tedy pro paní Miroslavu řešitelná, byť její vyřešení může nějakou dobu trvat,“ má hned na začátek pro paní Žítkovou dobrou zprávu.

Paní Miroslava k rekonstrukci hřiště město přímo donutit nemůže. „Krajská hygienická stanice však může městu uložit pokutu, pokud se ukáže, že jsou při jeho provozu porušovány hlukové limity. Stejně tak je soud v řízení o tzv. sousedské žalobě oprávněn městu zakázat obtěžování paní Miroslavy hlukem,“ radí dále Šafránková s tím, že splnění této povinnosti se následně vymáhá případným ukládáním pokut. Těmito nepřímými fi nančními nástroji lze město donutit k urychlenému zjednání nápravy.

Právník vás u soudu zastoupí zdarma

Milí čtenáři, příběhů, ve kterých žádáte pomoc Ombudsmana Blesku, jsou v redakční poště i na e-mailové adrese stovky. Ve spolupráci se společností Vaše nároky. cz jsme proto pro vás připravili unikátní projekt – ODŠKODNĚNÍ ZDARMA! Právníci, kterým pošlete svůj problém, váš případ zdarma posoudí a za služby neplatíte žádné poplatky. Odměnou je provize 5 – 25 % ze získané částky POUZE v případě vyhraného sporu. Jak získat pomoc zdarma?

Internet

Na internetové adrese blesk.cz/pravni-poradna najdete řadu užitečných rad, přehledně rozdělených do jednotlivých sekcí. A navíc i možnost zaslat svůj příběh Ombudsmanovi Blesku nebo přímo společnosti Vaše nároky.cz. Stačí vyplnit krátký dotazník. www.blesk.cz/pravni-poradna

Telefonicky

Na čísle 530 514 415 je operátorka kanceláře Vaše nároky.cz připravena předat váš případ odborníkům, kteří spolupracují s Ombudsmanem Blesku. Ti už zdarma posoudí, jaké jsou vaše šance na vítězství. Tel: 530 514 415

E-mail

Pro e-mailovou komunikaci je stále k dispozici »blesková« adresa ombudsman@cncenter.cz. Příběhy, které se týkají odškodnění, redakce přepošle společnosti Vaše nároky.cz. I zde odborníci posoudí případ a budou vás kontaktovat. ombudsman@cncenter.cz

Pošta

Své příběhy můžete stále posílat na adresu redakce Blesku – Komunardů 42, Praha 7, 170 00. Na obálku nalepte logo Ombudsmana Blesku. Pokud chcete dotaz rovnou předat právníkům z Vaše nároky. cz, připište nám to tam.

VIDEO: Hrdina dne: Přistěhovalec v Paříži zachránil dítě před pádem z balkonu

Video
Video se připravuje ...

Hrdina dne: Přistěhovalec v Paříži zachránil dítě před pádem z balkonu  Amazing OrFunny/Youtube.com