Vášnivý rybář a chatař Petr Šaroch se na Ombudsmana Blesku obrátil v průběhu letních prázdnin. V červenci si totiž jeho sousedé otevřeli na břehu Sázavy Prosecco bar hned vedle místa na rybaření, kam chodí už 40 let.

Z klidného místa se rázem stalo útočiště všech žíznivých vodáků, kteří brali stánek útokem. Námitky pana Šarocha, že jde o Evropsky významnou lokalitu, kde by se takový druh podnikání neměl provozovat, nikoho moc nezajímaly. „Já chápu, že chce někdo podnikat, ale v nějakých mezích. Než tu byl Prosecco bar, tak to tady bylo zarostlé, byla tu příroda. Oni vše vysekali, poházeli štěrkem, pak na to dali písek a postavili tuhle hrůzu,“ rozčiloval se tehdy pan Šaroch.

Bez povolení…

Když pak Blesk začal pátrat, jak to má Prosecco bar a jeho majitelka paní Bláhová s povoleními, zjistil, že například Povodí Vltavy, které má správu Sázavy na starosti, o ničem neví… „Nájemkyně stánek na pozemku obce umístila a upravila okolí, včetně vedlejšího pozemku v naší správě, bez povolení. S paní Bláhovou bylo dohodnuto, že pozemek ve správě státního podniku Povodí Vltavy i pozemek obecní uvede do původního stavu,“ informoval v srpnu Hugo Roldán, mluvčí státního podniku Povodí Vltavy s tím, že nájemní smlouva, kterou má paní Bláhová s obcí, vyprší v září a nebude již prodloužena…

Bar na zahradě

A tak Blesk zajímalo, jestli Prosecco bar 1. října ještě bude stát u Sázavy, nebo opravdu zmizí… „Je pryč. Odvezli si stánek na zahradu, zmizel i záchod, zůstala tam dřevěná křesla a základ, kde stál ten bar,“ potvrdil Blesku aktuální situaci Petr Šaroch.

Vrátí se? Pan Šaroch i sousedé, kteří bojovali proti baru, se přesto trochu obávají, zda odstranění baru není jen naoko. „Je tam pořád ten písek, štěrk, co tam navezli ke břehu, aby tam mohly parkovat lodě. Přes silnici mají stále natažený kabel, který tu před pár dny zabetonovali, takže se tu všichni trochu bojíme, zda tam zase něco neplánují,“ má obavy pan Šaroch. Jeho aktuální plán na nejbližší víkend je ale jasný! „Konečně půjdu po 4 měsících na ryby. A musíme to se sousedy oslavit,“ říká rybář, který za pomoc v boji poděkoval i Ombudsmanovi Blesku.

Majitelka Prosecca bude muset uklízet

Povodí Vltavy: Vyzveme ji písemně!

Do původního stavu! Tak měla uvést paní Bláhová pozemek, kam si na začátku prázdnin přistavila svůj Prosecco bar. „Smlouva, kterou měla uzavřenou paní Bláhová s obcí Stříbrná Skalice, skončila k 30. 9. 2019, a protože nedošlo k úplnému vyklizení našeho ani obecního pozemku, bývalá pronajímatelka bude jak z naší strany, tak ze strany obce písemně vyzvána k okamžitému vyklizení pozemků a uvedení do původního stavu,“ potvrdil aktuální situaci Hugo Roldán, mluvčí státního podniku Povodí Vltavy, který se stará i o Sázavu.

„Je na místě upřesnit, že zbývající mobiliář po Prosecco baru, který je vidět na vašich snímcích (lavice z palet, podstavec z dřevotřískových desek apod.), se nachází na obecním pozemku. Na pozemku ve správě státního podniku Povodí Vltavy se jedná o rozhozený písek a několik dřevěných prken ponechaných na břehu řeky,“ dodal Hugo Roldán.

Potřebujete OMBUDSMANA BLESKU?

NAPIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY Na adresu redakce: Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00 Praha 7, nebo na e-mailovou adresu: ombudsman@cncenter.cz

Podmínkou je zveřejnění vašeho příběhu v deníku Blesk a reportáže na Blesk.cz! Prosíme čtenáře, aby nám nezasílali originály dokumentů – vzhledem k množství je nemůžeme vracet. Upozorňujeme na to, že jednotlivé příběhy redakce sama vybírá dle uvážení.

VIDEO: Nenasytný labuťák spolkl rybářskou návnadu a zburcoval rybáře k nevídané záchranné akci.