5. 9.
Hradecký pohár vína - 2. ročník mezinárodní soutěžní výstavy vína v Hradci Králové

6. 9.
V Dolních Kounicích se v rámci Historických městských slavností uskuteční výstava vín pěstitelů dolnokounické oblasti. Začátek celé akce je plánován na 11 hodin. Více informací na www.dolnikounice.cz.

6. 9 - 7. 9.
Slovácké slavnosti vína a otevřených památek v Uherském Hradišti jsou jedinečnou akcí svého druhu, na které se v dvoudenním programu představuje krása tradiční lidové kultury turistického regionu Slovácko ve své plné kráse, rozmanitosti a zároveň ryzí čistotě a živelnosti. Více informací na www.slavnostivinauh.cz.

6. 9.
Ve šlechtitelské stanici v Polešovicích se první zářijovou sobotu uskuteční vinařské slavnosti s vyhlášením výsledků prvního ročníku TOP víno Slovácka 2008. Připraven bude i bohatý kulturní program.

12. 9. - 14. 9.
Velkolepá slavnost vína s historickou i vinařskou tržnicí, průvody, košty vín a burčáků, gastronomickými specialitami a zábavnými programy pro všechny věkové kategorie - to je Pálavské vinobraní. Více informací na www.mikulov.cz.

12. 9. - 13. 9.
Historické vinobraní nabídne i město Znojmo. Slavnost burčáku s bohatým kulturním programem se uskuteční druhý víkend v září. Více informací na www.znojmocity.eu.

13. 9.
Slavnost vinobraní 2008 v Moravské nové vsi. Více informací na www.mnves.cz

13. 9.
Kulturní program s ochutnávkou výborných vín na svém vinobraní nabídne také obec Kuks. Akce se koná v zámeckém areálu. Více informací na www.zamekkuks.cz.

18. 9. - 20. 9.
VI. Zámecké burčákové slavnosti v Bučovicích nabídnou návštěvníkům festival dechovek i zámeckou letní noc. Více informací na www.bucovice.cz.

20. 9.
Podzimní akce na vinařských stezkách bude ve znamení pohodové cyklistiky mezi vinnými keři obtěžkanými dozrávající úrodou, ochutnávek prvních burčáků a návštěvy programu Bzeneckého vinobraní s ukázkami vinařských zvyků, písní a tradic. Trasa letošního ročníku Le Tour de burčák zavítá i na Moravskou Saharu do unikátní chráněné přírodní oblasti Váté písky. Více informací na www.vinarske.stezky.cz

27. 9. - 28. 9.
Karlštejnské vinobraní se koná od roku 1996 a navazuje na předválečnou tradici. Kromě ochutnávky vín a burčáku je připraven bohatý program. Přehlídka gotického odívání, výuka historických tanců, vystoupení polykačů ohně, fakírů a dvorních mágů přenese návštěvníky do doby dávno minulé. Cestu k hradu lemují stánky připomínající dobové krámky. Vrcholem dvoudenní události je průvod, který se v čele s císařem římským a králem českým Karlem IV. a jeho družinou vydá z karlštejnských vinic přes obec až na hrad. Účastníci jsou oděni ve stylizovaných kostýmech.

30. 9. - 3. 10.
Ve Valticích se uskuteční první část dvoutýdenního kurzu vedoucího k získání osvědčení "Sommelier". Určený pracovníkům gastronomie, vinoték, obchodníkům vinařských firem, ale i konzumentům, kteří chtějí být v tomto oboru vzdělaní. Pořádá Vinařská akademie Valtice.