O příznivém působení vína na lidský organismus věděli staří Řekové i Egypťané. První lékařská škola na světě, která oficiálně doporučovala používat víno k léčení různých neduhů, vznikla na řeckém ostrově Kos.

Víno se využívalo prakticky ve všech podobách a k celé řadě různých účelů - proti nachlazení, k tišení bolesti nebo jako dezinfekční prostředek.

Z hroznové šťávy se připravovaly masti, listy révy zas pomáhaly zastavit krvácení a léčit hemeroidy, sušené hrozny (hrozinky) se staly dobrým lékem na odstranění zácpy a nechutenství. Víno se používalo také na snížení teploty.

Účinná ochrana pro srdce i plíce

Víno obsahuje přibližně šest set složek ovlivňujících lidské smysly a organismus. Pozitivní vliv na člověka má, samozřejmě v malém množství, nejen samotný alkohol, ale také druhotné produkty alkoholového kvašení. Jejich obsah a vzájemný poměr je dán odrůdou, půdními a klimatickými podmínkami a také zvolenou výrobní technologií.

Lékaři a vědci nepřestávají zkoumat, jaké odezvy vyvolává v těle pravidelná konzumace vína. Zjistilo se, že víno snižuje hladinu škodlivého cholesterolu LDL a zvyšuje hladinu "hodného" cholesterolu HDL, brání utváření krevních sraženin, pomáhá tyto sraženiny rozpouštět, snižuje krevní tlak a rozšiřuje koronární tepny.

Víno zároveň obsahuje antioxidanty, látky, chránící buňky před účinkem volných radikálů. To jsou vysoce reaktivní molekuly, jež narušují buněčné stěny, a oslabují tak celý imunitní systém. Zdrojem volných radikálů je špatná strava, chudá na vitamíny a minerály, znečistěné ovzduší a škodlivé složky slunečního záření.

Víno rovněž obsahuje minerální látky, jež zabraňují řídnutí kostí a poměrně velké množství vitamínů, především skupiny B.

Zajímavou stránkou konzumace vína je jeho vliv na ženský organismus. Dánská studie prokázala, že pokud ženy, které plánují miminko, konzumují 1 sklenici vína denně (což je pro zdravou ženu optimální dávka), mnohem rychleji otěhotní než abstinentky. Pro těhotné a kojící matky už by ale mělo být víno tabu.

Podle zahraničních studií nejvíce antioxidantů obsahují červená vína. Výsledky českých vědců ale prokázaly, že podobně blahodárné účinky mají také bílá moravská vína. Což je dobrá zpráva, protože bílá vína mají na Moravě a v Čechách obzvlášť příhodné přírodní podmínky. Navíc vína domácí produkce, narozdíl od vín ze Středomoří, neobsahují některé druhy plísní, které mohou být pro lidský organismus nebezpečné a zároveň lidský organismus lépe přijímá potravu, která se vyskytuje v domácím prostředí.

Můžeme tedy víno považovat za opravdový lék? Bohužel ne, ale je zřejmé, že lidé, kteří pijí pravidelně malé dávky vína, jsou méně náchylní k nemocem, méně umírají na srdečně-cévní onemocnění než ti, kteří abstinují.

Čejkovice otevírají sklepy

Pokud jsme vás článkem o víně nalákaly a máte chuť ochutnat, pak neváhejte a vyrazte do jihomoravská obec Čejkovice u Velkých Pavlovic, která je známá množstvím vinoték, restaurací a soukromých archivů po celé České republice i v zahraničí a označuje významný bod moravských vinařských cyklostezek.

Naleznete ji i v textu moravských lidových písní. A stále více se také skloňuje v souvislosti s tajnými tipy milovníků vín na nákup vysoce kvalitní produkce místních vinařů, přímo z jejich malebných sklípků. A právě ty se vám letos již čtvrtým rokem společně otevírají...

Pokud nemáte poslední srpnový víkend žádný program a chcete-li se vydat za krásami jižní Moravy, přijměte pozvání do kraje vinné révy, mezi vinaře a jejich vína, za sílou tradice, krásou folklóru, do vinařské obce, ještě neformovanou nájezdy masové turistiky.

Pro všechny znalce a milovníky vína je připravena ochutnávka, posezení u cimbálu a další doprovodný program, rozložený do tří dnů.

Akci pořádají Čtvrtečníci z Čejkovic za podpory Vinařského fondu.
Kdy: 29. – 31. srpna 2008
Kde: Čejkovice

Více o víně na www.vinazmoravy.cz a www.vinazcech.cz.