Moravská vinná stezka

V dnešním díle našeho letního speciálu vás zavedeme na Moravské vinařské stezky, z nichž nejznámější a nejdelší je Moravská vinná stezka. Tato červeně značená páteřní trasa moravských vinařských stezek spojuje starobylé město Znojmo se slováckou metropolí Uherským Hradištěm. Na její 285 km dlouhé trase leží až na sedm desítek vinařských obcí a deset chráněných přírodních lokalit. Vydejte se krajem památek a vína a vychutnejte pohostinnost místních lidí a produkty jejich práce.

Fotogalerie
3 fotografie

Trasa Moravské vinné stezky vás přivede po klidných cestách k nejzajímavějším vinařským lokalitám kraje. Víno a vinařství poznáte v autentickém prostředí sklepa či sklepní uličky, které tvoří svébytný krajinný ráz a jsou pestrou ukázkou lidové architektury. Tato stezka vás během vašeho putování zavede třeba do královského města Znojma, kde právě v těchto dnech probíhá festival In Vino Vivaldi, tradičně spojený s místním vínem. Navštívit ale také můžete třeba Velké Pavlovice, kde budou až do konce září otevřené sklepy. Zdejší vinaři nabízejí prohlídku sklepa, degustaci a prodej vín.

Brněnská vinařská stezka

Severním okrajem velkopavlovické vinařské podoblasti prochází část Brněnské vinařské stezky. Stezka napříč vinařsky okrajovou oblastí s několika centry (Rajhrad, Židlochovice, Slavkov) nabízí poklidné putování otevřenou krajinou, cestu za poznáním severní výspy vinorodé Moravy.

Celá stezka měří 130 km a zavede vás do oblasti, kde se pěstují znamenitá červená vína v okolí Dolních Kounic, do přírodního parku Niva Jihlavy nebo se můžete vykoupat v Novomlýnských nádržích.

Bzenecká vinařská stezka

Nejkratší vinařská stezka (26 km) vede většinou po málo frekventovaných silnicích a krátkými terénními úseky, a nabízí široký rozhled do krajiny. Cesty jsou lehce sjízdné za každého počasí. Ozdobou pestrého okruhu jsou ukázky lidové venkovské architektury a návštěva tradičního vinařského centra oblasti protkané sklepními uličkami. Nejvyšším bodem stezky je místo dalekých výhledů východně od obce Újezdec (380 m. n.m.), rovinatá část trasy v okolí Bzence se pohybuje v nadmořské výšce 200 m. n. m.

Na Bzenecku jsou doménou především bílá vína, která dosahují špičkové kvality. Spletité uličky v severní části Bzence a uličky pod návrším zvaným Starý hrad jsou protkány sklepy drobných vinařů. Právě tady můžete obdivovat podmanivou krásu lidové sklepní architektury.

Tip: 15. - 17. srpna proběhne přímo v srdci Bzence Bzenecká pouť. Součástí lidových slavností bude i výstava Ryzlinků rýnských.

Kyjovská vinařská stezka

Nejseverněji položená 85 km dlouhá stezka s náročnějším kopcovitým terénem je výzvou pro všechny zdatné cyklisty. Trasa prochází mírně zvlněnou Kyjovskou pahorkatinou a podhůřím Chřibů s několika dalekými výhledy na okraji přírodního parku Ždánický les. Svou pestrostí a biologickou hodnotou krajiny představuje lahůdku pro všechny milovníky přírody. Po celé cestě vás bude provázet nejen zeleň značky této stezky, ale také zelená barva lesů, remízků, vinic, sadů, polí a luk.

Pestrou ukázkou typologie sklepní architektury i příležitostí k ochutnání zdejší "burgundy" či "milerky" jsou sklepní areály ve Vlkoši, Kelčanech, Skalce nebo Hýslých. Stálá vinařská expozice ve sklepě "U Petra" v Kyjově na Šištótě nabízí kromě ochutnávky vína i muzeální expozici vinařského nářadí, náčiní a krojů.

Mikulovská vinařská stezka

Mikulovská podoblast
Autor: Národní vinařské centrum

Líbeznou krajinou zušlechtěnou generacemi předků - Čechů, Němců, Habánů i Židů - vede trasa vinařské stezky rámující mikulovskou vinařskou podoblast. Jižní část uzavřeného okruhu prochází Lednicko-valtickým areálem, který rozhodně stojí za delší návštěvu.

Trasa dlouhá 84 km vede rovinatým nenáročným terénem a nejvyšší nadmořské výšky dosahuje u kolonády na Rajstně. Poznávání vinařství a vína na Mikulovsku i pohled na vinařskou krajinu ze sedla koně nabízí turistické programy vinařů v Novosedlích.

Tip: 1. - 2. srpna proběhnou ve Valticích 11. Valtické vinařské slavnosti. V příjemném chládku zámecké konírny budete moci ochutnat přední moravská vína a přitom se zaposlouchat do tónů cimbálovky.

Mutěnická vinařská stezka

Kultivovaná krajina a dobře sjízdné cesty nabízí cyklisticky atraktivní okruh, který si můžete spojkou vyznačenou mezi Hovorany a Jarohněvickým rybníkem upravit "na míru". Prodloužená trasa (65 km) má tvar ležaté a hodně členité osmičky, krácením pomocí spojky můžete volit jeden ze dvou menších okruhů. Větší část trasy vede po zpevněných polních cestách, výjimkou z nenáročného průběhu stezky je jen stoupání k trati Budovníky a několik krátkých úseků nad Šardicemi.

Půvab Mutěnické vinařské stezky oceníte zvláště na podzim. Barevnost přírody se snoubí s barvami krojů při hodech, vinobraní a lidových slavnostech, sklepní uličky ožijí prací vinařů a vůní burčáku. Na této stezce můžete navštívit třeba právě obec Mutěnice, která je polohou i plochou vysázených vinic vinařským srdcem Slovácka. Rozsáhlý sklepní areál Pod búdama čítající téměř 500 sklepů charakterizují malovaná "žúdra" a průčelí sklepů od lidového malíře Jána Lacka, vinařskou specialitou obce je směs Frankovky a Modrého Portugalu, které se pro jeho barvu říká Slovácký granát.

Tip: Poslední srpnová neděle předvede pestrou paletu tradic, vína a folkloru. Tradiční vinařská slavnost Zárážání hory se uskuteční v Šardicích.

Vinařská stezka Podlužím

Pestrá trasa dlouhá 115 km střídá silnici s malebnými úseky mezi vinicemi, chladivou cestu na břehu rybníka i vítaný stín lesa. Pohostinné vinaře a lahodné víno najdete na Podluží téměř všude; v prušáneckých Nechorách nebo mikuleckých Búdách poznáte i živé vinařské společenství a ojedinělé ukázky lidové sklepní architektury. Jižní část stezky, která začíná v Břeclavi, představí dvě významná slovanská sídliště: Pohansko a Valy u Mikulčic.

Tip: 8. - 11. srpna se v Hodoníně uskuteční 15. Svatovavřinecké slavnosti. Ulice města se zaplní lidovým jarmarkem, který doplní šermířské vystoupení. Město bude plné folkloru a víno poteče proudem.

Strážnická vinařská stezka

Ochutnávka vín
Autor: Zdeno Janoska

Převážně rovinatá trasa, která je dlouhá 101 km, se zvedá pouze v podhůří Bílých Karpat. Klikatá, více než stokilometrová trasa pokrývá rozsáhlé území, jehož západní hranici tvoří Bzenec a Rohatec , na východě dosahuje až k Boršicím a Hluku. Převážná část její trasy vede po klidných silnicích 3. třídy, zajímavým terénním úsekem je cesta okrajem přírodní rezervace Kobylí hlava jižně od Hluku.

Vzhledem k délce stezky a bohaté nabídce vinařských a kulturních zážitků na trase si na zdolávání celého okruhu rezervujte určitě dva dny. Viniční tratě se tady odlišují od ostatních vinařských podoblastí tím, že mnoho vinic je vysázeno na těžkých půdách. Harmonickým spojením nejčastěji pěstovaných odrůd zde vzniklo vysoce ceněné známkové víno Blatnický roháč.

Tip: V sobotu 2. srpna se v Plžích uskuteční 13. den vinařů. Za zvuků cimbálovky a při ochutnávce vína můžete shlédnout tradiční vystoupení tanečního folklorního souboru.

Uherskohradišťská vinařská stezka

Tato trasa je ideální pro celodenní rodinné výlety. Celá měří 75 km a vede mírně zvlněnou krajinou po klidných silnicích a cyklostezkách. Jejím srdcem je slovácká metropole Uherské Hradiště, královské město založené Přemyslem Otakarem II.

Další cesta vede do Kostelan a podél řeky Moravy do Polešovic nebo se můžete vydat na jih do Ostrožské Nové Vsi s vyhlášenými lázněmi, půjčovnou loďek a přírodním koupalištěm. Z Ostrožské Lhoty na východ vede cesta okrajem Dolňácka, oblasti bohaté historie a živého folklóru. Na své si na této stezce přijdou milovníci vína, lidové architektury i historických a přírodních památek.

Velkopavlovická vinařská stezka

Velké Pavlovice
Autor: Zdeněk Karber

Barevnou krajinou "modrých hor" nebo územím Lednicko-valtického areálu vede více než sto kilometrů Velkopavlovické vinařské stezky. Putovat můžete mezi vinohrady nebo navštívit malebné uličky s otevřenými sklepy, které určují tvář požehnané vinařské oblasti výborných červených vín. Vychutnejte si táhlá stoupání v kopcích Ždánického lesa, odměnou vám budou daleké výhledy do údolí folklórní oblasti Hanáckého Slovácka.

K mimořádným zážitkům putování po stezce patří ochutnávky zdejších nejlepších vín ve Stálé vinařské expozici v Hustopečích, krása lidové architektury ve sklepních uličkách a poznání území, které bylo pro svou výjimečnou hodnotu zapsáno do seznamu památek chráněných UNESCO.

Znojemská vinařská stezka

Nejdelší vinařská stezka (tedy kromě té páteřní) spojuje na 165 km téměř 60 vinařských obcí. Této oblasti dominují aromatická bílá vína a na své si zde přijde skutečně každý. Vyznavači rovných silničních úseků a pohodových cest mezi poli a vinicemi ocení severní část stezky a oblast kolem řeky Dyje. Milovníci náročnějších terénů si nejlépe vychutnají Národní park Podyjí a lesní partie severně od Znojma.

Milovníkům vína, lidové architektury a tajemných sklepních labyrintů doporučujeme návštěvu obcí jižně od Znojma. Nejvýznamnější vinařské lokality v obcích Šaldorf-Sedlešovice, Hnanice, Šatov, Chvalovice, Vrbovec a Jaroslavice nabízí skvělá vína i jedinečnou atmosféru sklepních uliček.

Tip: V sobotu 26. července se můžete zúčastnit cykloturistického výletu se startem u Louckého kláštera ve Znojmě v 10 hodin dopoledne. Na trase, která vás povede přes vyhlášenou vinici Šobes, můžete ochutnat i zdejší vína.

Více informací o vínech, vinařských stezkách a vinařské turistice se dozvíte na www.vinazmoravy.cz nebo www.vinazcech.cz či na www.vinarske.stezky.cz.