Teď je tam šestnáctihektarový rybník, jehož břehy měří po obvodu půldruhého kilometru a hloubka vody, která se tam samovolně natáhla, je prý až čtrnáct metrů. Alespoň zdejší rybáři to tvrdí.

Povodeň v roce 1997 zdejší kemp spláchla, od té doby je tu volný rybník. Část jeho břehů město ohradilo a zřídilo tam tři stovky metrů dlouhou pláž, kterou lemují nejrůznější sportoviště, od dětských bazénů přes tobogan až k hřištím na volejbal a nohejbal. Kdo chce do areálu, zaplatí dvacet korun, děti polovic. Vstupné se vybírá od osmi ráno do pěti odpoledne.

"Je to cena úměrná tomu, co nabízíme," říká provozovatel otrokovického Štěrkoviště Aleš Prudký (42). "Hlavně děti si tady přijdou na své, do dvaceti metrů od břehů u pláže je pozvolný sestup, utopil by se tu leda blázen. Hloubka totiž začíná až pak a navezli jsme tam písek.

Formulář pro inspektora
Autor: František Prachař

A také všechno vybavení - bazének i tobogan - je v ceně. Týká se to i dospělých a hřišť pro ně." V oblibě je i místní trasa pro kolečkové bruslaře, osvětlená i v noci. Hlavní atrakcí Štěrkoviště je ale jeho voda. Podzemní prameny, které ho zásobují, dosud nikdo nezkoumal ani nezmapoval, ale jisté je, že jsou mimořádně vydatné. Právě díky jim je Štěrkoviště absolutně bez sinic, a to i v nejteplejších dnech roku. Provozovatel kromě toho jednou týdně odebírá vzorky vody a předává je na zkoumání Státnímu zdravotnickému dozoru. Jeho pracovníci pak sami alespoň jednou za měsíc odebírají vzorky namátkově sami.

Štěrkoviště v Otrokovicích pojme najednou klidně šest tisíc lidí, v průměru jich přijde tak 800 denně. Čtyři zdejší restaurace nasytí bez problémů asi dvanáct set lidí najednou, a protože si ukázkově konkurují, oběd se tu dá pořídit zhruba za 50 korun. V areálu ale není kde se ubytovat, zájemci mohou přespat v sousedním internátu, který v létě slouží jako hostel.


Máte svůj oblíbený kemp? Na stránkách katalogu Dokempu.cz můžete tento kemp podpořit v anketě o nejoblíbenější kemp roku 2008.

Podrobnosti o anketě naleznete zde.