Panevropská cyklostezka vedoucí z Prahy na předměstí Paříže sice nemá moc povedené značení, i tak má ale co nabídnout. Reportéři Blesku ji zdolali za 15 dní! Pro cyklisty, kteří se rozhodnou pokračovat v jejich šlépějích, přinášíme pár důležitých tipů.

Zavzpomínali jsme na úseky plné nástrah, na restaurace, kde nám nejvíce chutnalo, nebo třeba na zrádné bludiště v okolí Nancy.

Fotogalerie
6 fotografií

Tip pro gurmány

Mlsalové by neměli vynechat zastávku ve francouzských městečkách Commercy a Bar le Duc. Z Commercy pochází francouzská lahůdka Madeleines, což je směs cukru, mouky, másla, vajec a citronové kůry. Ve druhém jmenovaném se zrodil tzv. barský kaviár - speciální rybízová zavařenina. Ne náhodou její chuti a lahodnosti propadli Victor Hugo a Alfred Hitchcock. Znalci vína si přijdou na své v kraji Champagne, které je domovem známého šumivého nápoje.

Paříž - ráj cyklistů

Ačkoliv Panevropská cyklostezka končí na pařížském předměstí Gare de l’Est, bez problémů se na kole dostanete až do samého srdce Paříže. Směrovky vás hravě dovedou třeba k Eiffelovce nebo před Vítězný oblouk. Paříž myslí na cyklisty stejně jako na motoristy. Pro kola je většinou vyhrazen BUS pruh, který řidiči aut s výjimkou taxikářů respektují a neohrožují vás. Kolo je proto v Paříži nejrychlejším dopravním prostředkem.

Nejlepší lokál

Skvělé jídlo a ještě lepší atmosféru najdou cyklisti po vyčerpávající cestě ve stylové restauraci Le Piratier v Chalons en Champagne. Místní specialitou je špíz napíchnutý na pirátské šavli. Z lokálu ve tvaru pirátské lodě, kde nechybějí ani střílny s děly, pirátské vlajky, ostrovní fauna a stylový personál se vám nebude chtít odejít. Pravda, piráti se nezapřou ani v kasírování. Za menu tu zaplatíte kolem 300 korun. Pokud ale dáváte přednost pečenému vepřovému kolenu před francouzskými specialitami a máte rádi zábavu ve stylu Ein Kessel Buntes, určitě navštivte některý z lokálů v německém Spyeru.

Zrádné bludiště

Takové označení přímo vystihuje trasu kolem francouzského Nancy. Před adrenalinovou jízdou po dálnici nás zachránil tamní cyklista, který nás protáhl venkovskými silničkami až do Neuves Maisons. Raději si proto s sebou přibalte velmi podrobnou mapu nebo navigaci. Ale na bloudění rázem zapomenete, když k vám zavane vůně vynikajících francouzských sýrů. Nebezpečné bloudění na cyklisty číhá také na trase z Toul do Ligny en Barrois. Než se nadějete, jedete po dálnici. Opět doporučujeme podrobnou mapu a v podobném případě rychlý úprk za svodidla.

Nejkrásnější cyklostezka

Z francouzského Štrasburku se táhne podél rýnskomarnského plavebního kanálu stezka, která je rájem pro profesionální cyklisty i amatéry. Nadšenými sportovci se přímo hemží. Jejím obrovským kladem je dlouhá asfaltová rovinka, táhnoucí se až do Saverne a Lutzelbourgu. Tu a tam zmizí kanál cyklistům z dohledu, místy totiž protéká tunelem. Značení této trasy nemá výjimečně chybu.

Levný luxus

Cestou jsme okusili hotýlky, zájezdní hostince i penziony různé úrovně. Při pohledu na některé z nich nám běhal mráz po zádech (např. Fasthotel v Claye Souilly), ale našly se i výjimky, které doslova za pár »kaček« nabízely luxus. Za zmínku stojí určitě rodinný penzion Lamm v německém Crailsheimu. Stejně tak nás mile překvapil privát u Fetterů ve francouzském Nidervilleru a hotel Etap v Chalons. Levné a výborné ubytování nabízí i mládežnický hostel v německém Speyeru (na snímku).

Nejhorší krpál

Nádherné historické město Schwäbisch Hall, kde Keltové v minulosti těžili sůl a kde vznikl název halíř (haller). Nejprve okouzlí projíždějící cyklisty svou krásou, záhy je ale potrápí čtrnáctikilometrovým stoupáním k malebnému městečku Waldenburg. Šetřete si síly a v táhlých kopcích klidně sesedněte ze sedla. Před stoupáním si raději doplňte zásoby vody, všechny waldenburské obchůdky totiž "drží" tříhodinovou polední pauzu. V této lokalitě si také dejte pozor na výskyt všudypřítomných hadů, výjimkou nejsou ani zmije!

Nejklidnější část

V německém pohraničním městečku Eslarn začíná 50kilometrová cyklostezka do Neustadtu Bockl Radweg. Vede po stopách někdejší železnice, vesměs rovinatým terénem Hornofalckého lesa. Cyklisty zavede do krásné bavorské přírody.