´ Není divu, že svatý Martin patřil a dosud patří k velmi oblíbeným svátkům. ´Svatý Martin přijíždí na bílém koni´, ´O svatém Martině husa nejpěkněji zpívá´ a ´Radost Martina je hus a džbán vína´, to jsou jen některé z dávných pranostik, které naznačují, co vše se v tento den může dít. Na svatého Martina (11. listopadu) se konaly hlavně posvícení a trhy. Tyto tradice jsou v posledních letech s úspěchem obnovované. Martinská slavnost se bude konat tento víkend například Kladrubech nebo v Táboře, tam pořadatelé doporučují přibalit kromě teplého oblečení i špekáček, lucerničku a něco tekutého na zahřátí. Martinský jarmark chystají také v Bezdružicích. Vinaři se pochlubí svou odpovědí na Beaujolais Nouveau neboli svatomartinským v Bzenci, Novém Šaldorfu i v Čejkovicích. A konečně na pravou martinskou husu zvou v Radějově na Hodonínsku nebo v Jirkově v Krušných horách.


Vzhůru do Kryštofova údolí Neprohloupíte, když navštívíte malebnou vesničku Kryštofovo údolí nedaleko Liberce. Jakoby se tu zastavil čas. Dřevěný kostel obklopený chalupami působí velmi přívětivě a to v každém ročním období. Po celý rok tu ochutnáte pečenou husu a jen o pár chalup dál můžete navštívit muzeum, které se k pochmurné listopadové době také skvěle hodí - Muzeum betlémů. Stylová restaurace s krbem v penzionu U Uhlířů je zařízená nábytkem ze známé pražské restaurace U Glaubiců a o víkendech byste volný stůl hledali marně. Všech 35 míst v dřevěné světnici je i týdny předem rezervovaných. Objednat si zdejší husu je nutné, ale v nabídce jsou samozřejmě i další minutkové jídla. Kdo se bojí, že ho husa zmůže příliš, může přespat v některém z apartmánů. Jen o pár metrů dál je potom hostinec U Kryštofa, který kromě klasické české kuchyně nabízí ve dvou třídách bývalé školy expozici více než dvaceti betlémů nebo jejich částí. Od miniaturních až po obrovské, jež zabírají dvě desítky metrů čtverečních. K vidění je tu například tzv. cikorkový betlém. Figurky k němu se přibalovaly do náhražky kávy, aby se v období adventu zvedl prodej. Podobné reklamní triky ostatně prožívají rozkvět i v současné době. Od počátku adventu je venku vystaven prot i rozměrný moderní betlém malíře Josefa Jíry.
Něco sladkého na zoubek K svátku svatého Martina patří i starodávné Martinské rohlíky. Určitě je ochutnáte na většině výše zmíněných slavností, jarmarků a posvícení. Pokud ne, můžete si je klidně upéct doma. Budete potřebovat 50 dkg polohrubé mouky, 10 dkg cukru, 10 dkg tuku, 2 žloutky, 3 dkg droždí, citr. kůra, vanilku a asi 1 litr mléka. Kvasnice rozpustíte ve vlahém mléce, ve kterém jste rozpustili cukr a necháte vzejít. Přidáte ostatní ingredience a vypracujete těsto, které necháte asi 1 hodinu na teplém místě kynout. Vykynuté těsto rozválíte na sílu 1 cm, rozdělíte na pruhy široké 12 cm a ty rozkrájíte na trojúhelníky. K jejich delším stranám dáte makovou nádivku a svinete do tvaru rohlíků. Potřete rozšlehaným vejcem a dáte péči. Nádivku tvoří umletý mák uvařený s vodou a mlékem doměkka, k němuž se pak přidá cukr, vanilkový cukr, citronová kůra, skořice, hřebíček a rum.