Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ideální dovolená pro samotáře? Deset nejvíce odloučených míst na světě. Tady češtinu určitě neuslyšíte!

/
  • Deset nejvíce odloučených míst na světě.
    3. července 2023 ● 05:00

    Lidí lidé utíkají z měst na chatu nebo na výlet do přírody. Pocit samoty dokáže člověka duševně uzdravit a nabít pozitivní energií. Podívejte se na fotografie míst, kde lidé žijí v odloučení od zbytku civilizace. Britský Daily Mail připravil sérii fotografií, na nichž jsou zachycena místa po celém světě, které ale spojuje klid. Již staří mniši věděli, že pro pokoj v duši jsou nejlepší chvíle strávené v tichu, a proto své kláštery stavěli na úpatí vysokých hor. Právě pocity klidu a ticha nabízejí i tato místa.

  • 1.

    Casa de Penedo, Portugalsko

    Prvním z romantických příbytků je Casa de Penedo, nacházející se v portugalském pohoří Fafe. Atypický dům mnohým připomene slavný animovaný seriál Flinstounovi, ve kterém rodina pralidí žije v bungalovu z obřích kamenů. Avšak tato stavba byla postavena až v roce 1974. Uvnitř se nachází obývací pokoj s kuchyní a v patře je útulné místo ke spaní.

    Neobvyklý dům byl postaven v roce 1974.
    Autor: Profimedia.cz

  • 2.

    Katský sloup, Gruzie

    Gruzie, ležící na východní břehu Černého moře, je víc a víc populární destinací mezi českými turisty. Země totiž skýtá spoustu kulturních a přírodních památek. Dokladem obojího je kostel, jenž se tyčí na vápencovém monolitu. V regionu Imereti se nachází tzv. Katský sloup, přes 40 metrů vysoká skála, na níž byl postaven malý svatostánek. Cesta k němu vede pouze po žebříku.

    Každý den mniši šplhají na několik desítek metrů vysokou skálu.
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    ostrov Elliðaey, Island

    Možná jste na sociálních sítích zaznamenali fotografii malého domečku, jenž se nachází uprostřed skalistého ostrova. Snímek se stal symbolem dokonalé a vysněné izolovanosti. Nicméně málokdo by zde chtěl doopravdy žít. Původně lovecká chata byla postavena v roce 1930, takže zde není ani elektřina, ani vodovod. Nachází se na malém ostrově zvaném Elliðaey kousek od islandského pobřeží.

    Ostrov se stal oblíbeným memem na sociálních sítích.
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Crystal Mill, Colorado, USA

    Až kýčovitým se může zdát malý srub posazený na skále nad průzračným vodopádem. Jedná se o bývalou vodní elektrárnu, která byla zbudována už na konci 19. století. Místo je známé jako Crystal Mill, ale po turistické trase se k němu nedostanete. Nachází se na úpatí Elk Mountains nedaleko malé vesničky Marble, kde žije pouze 130 obyvatel.

    Budova byla postavena na konci 19. století.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    La Rinconada, Peru

    Pokud byste hledali nejvýše položené město, museli byste v mapě vyhledat Peru. Průměrná výška nad hladinou moře totiž je totiž neuvěřitelných 1 555 metrů. Avšak vesnice La Rinconada je položena v 5 100 metrech nad mořem. Údajně zde žije na skoro sedmnáct tisíc obyvatel a to, přestože zde není zavedena elektřina ani kanalizace. Vysoký počet obyvatel zapříčinil objev ložisek zlata.

    Město se rozrostlo díky blízkému nalezišti zlata.
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Tagcchang, Bhútán

    Tagcchang, neboli doslova Tygří hnízdo, se rovněž nachází ve vysoké nadmořské výšce. Budhistický klášter se nachází na západě země nedaleko města Paro. Postaven byl v roce 1692 nad skálou tyčící se nad rozlehlým údolím. Dle pověsti zde měl na hřbetě tygřice přiletět mnich, kterých se v jeskyni po tři roky, tři měsíce, tři dny a tři hodiny věnoval meditaci, aby ze sebe vypudil všechny vnitřní démony.

    Staletý klášter je oblíbeným turistickým cílem.
    Autor: Profimedia.cz

  • 7.

    Stanice McMurdo, Antarktida

    Kořeny výzkumné stanice sahají až do poloviny 19. století. Nyní ji spravují Spojené státy americké. Na sopečném ostrově žije zhruba 1 200 obyvatel. Během léta se teplota nachází lehce pod bodem mrazu, ale v zimě klesá až k minus třiceti stupňům Celsia. Místo se dostala i do populární kultury, konkrétně horroru. Nejdříve do ní H. P. Lovecraft, americký spisovatel, zasadil jeden ze svých příběhů a dále se zde odehrává i děj slavného filmu Věc.

    Stanici obývá přes tisíc lidí.
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Meteora, Řecko

    Skupina monastýrů, nacházejících se rovněž na vrcholcích skal, je na seznamu světového dědictví UNESCO. Jejich historie sahá až do 11. století, kdy sem postupně přicházeli pravoslavní mniši. První monastýr však vznikl až během 14. století. Řecké slovo meteora znamenalo zavěšený a označovalo podivuhodnou stavbu, k níž později přibyly i další části.

    Dalším z vysoko položených klášterů je řecká Meteora.
    Autor: Shutterstock

  • 9.

    Ittoqqortoormiit, Grónsko

    Necelých pět set obyvatel žije ve skoro naprostém odloučení od zbytku civilizace. Město se nachází mimo jakékoliv grónské silniční či letecké trasy. Pouze několikrát do roka sem létá vrtulník. Krkolomné slovo v překladu znamená „obyvatele velkých domů“. Původně loveckou osadu však její obyvatelé postupně opouštějí.

    Do města nevedou žádné silnice.
    Autor: Profimedia.cz

  • 10.

    Kostel svatého Jana, Itálie

    Nakonec jedno z nejidyličtějších míst v Evropě. Kostel svatého Jana se nachází v údolí Funes. Jeho roztomilost vystupuje díky měřítku. V jeho pozadí se tyčí vrcholky pohoří Dolomity. Postaven byl už v roce 1700 a je oblíbenou turistickou atrakcí.

    Kostel je oblíbeným turistickým místem.
    Autor: Profimedia.cz

  • 11.

    Galerie

    Fotogalerie
    11 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy