Další peníze ale bude třeba do zanedbaných domů investovat, podle prodejce by ale měly stačit dva miliony eur, aby byly tamní nemovitosti provozuschopné. Podle deníku ABC může nový majitel počítat i s dotací od vlády a regionální správy.

Video
Video se připravuje ...

Ve Španělsku je na prodej neobydlená obec, má kostel, školu, hotel i bazén Reuters

Salto de Castro leží u hranic s Portugalskem v národním parku, asi tři hodiny jízdy z Madridu. Současný majitel tamní nemovitosti jako celek koupil před dvaceti lety s úmyslem udělat tam turistický rezort. Ekonomická krize mu ale posléze plány zhatila. Předchozím majitelem byla energetická společnost Iberdrola, která vesnici postavila pro zaměstnance pracující na stavbě nedaleké přehrady. Po její dostavbě se ale lidé začali stěhovat pryč a koncem 80. let vesnice zcela osiřela.

Rodina majitelů se snažila usedlosti prodat už v roce 2017, tehdy za 1,7 milionu eur. V roce 2019 se o prodej pokusila znovu, a to za šest milionů eur, rovněž neúspěšně. Nyní to ale vypadá nadějně. Podle Ronnieho Rodrígueze z firmy, která majitele zastupuje, zájem během několika dní projevilo na 300 lidí či firem, někteří zájemci jsou z Ruska, Francie, Belgie či Británie. Jeden už dokonce složil rezervační zálohu. Podle místních médií jsou mezi nimi i dvě neziskové organizace či soukromá univerzita.

Fotogalerie
9 fotografií