Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ruská propagandistka si nebrala servítky: Měli jsme poslat atomovku na Londýn při pohřbu Alžběty II.!

Autor: pma - 
22. září 2022
05:00

Ruská televizní stanice Rossija 1 odvysílala rozhovor s poslancem Státní dumy Andrejem Guruljovem. Politik tvrdil, že se Rusku na Ukrajině podaří zvítězit za každých okolností. Pokud prý bude třeba, nebojí se mocnost použít i jaderné zbraně! Cílem by se podle Guruljova pravděpodobně stalo Německo nebo Velká Británie. S podobným návrhem přišla i propagandistka Olga Skabejevová, podle které mělo Rusko vypálit jaderné hlavice na Londýn v době pohřbu královny Alžběty II.!

O použití jaderných zbraní ze strany Ruska se spekuluje od začátku konfliktu na Ukrajině. Teď jeden z představitelů ruského režimu nebezpečnými zbraněmi pohrozil dokonce ve vysílání televizní stanice Rossija 1, kde vystoupil jako host poslanec ruské Státní dumy Andrej Guruljov.

Politik si je jistý, že se Ruské federaci podaří vyhrát válku, ať to stojí cokoliv. Moderátorka a propagandistka Olga Skabejevová se Guruljova během rozhovoru ptala i na to, jestli Rusko uvažuje o použití jaderných zbraní. „Ano, můžeme je použít, ale ne na Ukrajině, protože tam budeme stále žít,“ prohlásil politik.

Útok během pohřbu královny?

Britský deník Business Insider informoval o tom, že právě Velká Británie by mohla být jednou ze zemí, na kterou by v případě eskalace konfliktu na Ukrajině Rusko vypálilo jaderné hlavice. S podobným nápadem přišla i Skabejevová. „Měli jsme to udělat dnes (pondělí 19. září - pozn. red.), na pohřbu jsou všichni nejlepší lidé,“ vtipkovala nevhodně Skabejevová. Narážela na fakt, že v pondělí se do Londýna sjeli významní státníci z celého světa. Ruský prezident Vladimir Putin mezi nimi ovšem nebyl.

Podobně na její poznámku reagoval i Guruljov. „Pokud ale během tří minut proměníme Velkou Británii a Německo v marťanskou poušť, pro jaký neexistující stát NATO spustí svůj článek 5?“ komentoval politik situaci. V pořadu také z úst Guruljova zaznělo, že vhodným místem pro útok by byl i Berlín.

Jadernými zbraněmi pohrozil i Putin

Severoatlantickou smlouvu, skládající se ze čtrnácti článků, podepsalo třicet členských států NATO včetně České republiky. V posledních měsících se kvůli konfliktu na Ukrajině často zmiňuje článek 5. „Smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti všem,“ zaznívá v článku, jenž byl poprvé aplikován po teroristických útocích 11. září 2001.

Možnost použití jaderných zbraní potvrdil ve svém středečním projevu i ruský prezident Vladimir Putin. „Pokud dojde k ohrožení územní integrity naší země a pokud jde o ochranu našich občanů, použijeme všechny dostupné prostředky, a to neblafuju,“ zdůraznil v projevu k ruskému národu, v rámci kterého ohlásil i částečnou mobilizaci.

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

08:04
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

07:55
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu byli zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

Zobrazit celý online

Video  Vladimir Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva.  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa