Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jaderná válka nemá vítěze: Putin po apelu západních velmocí sklopil hlavu, důvěru OSN ale nezískal

Autor: tsv - 
5. srpna 2022
05:00

V americkém New Yorku začala konference signatářů mezinárodní Smlouvy o nešíření jaderných zbraní z roku 1970, během níž jaderné velmoci vyzvaly Rusko, aby přestalo s nebezpečnými výhrůžkami. O možnosti nukleárního konfliktu se v posledních měsících často zmiňoval například bývalý ruský prezident a současný místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv, ve svých projevech na možnost vyhroceného sporu několikrát poukázal i ministr zahraničí Sergej Lavrov. Prezident Vladimir Putin v reakci na apely signatářů v zaslaném dopise uznal, že jaderná válka by neměla žádného vítěze.

Smlouvu o nešíření jaderných zbraní podepsalo v roce 1968 celkem 189 zemí včetně pěti jaderných velmocí – USA, Velké Británie, Francie, Číny a tehdejšího Sovětského svazu. Rusko ale úmluvě navzdory v posledních měsících několikrát pohrozilo jaderným útokem. Vypjatou situaci se Putin pokusil zmírnit až po nedávném apelu západních mocností.

Konference se Putin osobně neúčastní, na místo jejího konání tak poslal dopis, ve kterém uznává, že jaderný konflikt není řešením. „Jakožto stát podílející se na Smlouvě o nešíření jaderných zbraní a jakožto jeden z jejích depozitářů Rusko trvale jedná v duchu smlouvy,“ napsal v dopise Putin. „Jednáme takto kvůli faktu, že jaderná válka nemá žádného vítěze a nikdy by neměla být rozpoutána. Stojíme za rovnocennou bezpečností pro všechny členy světové komunity.“

Štěstí není strategie

V ten samý den se k hrozbě ruského jaderného útoku vyjádřil generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres, píše server DailyMail. Podle tajemníka se lidstvo ocitlo „jen jeden mylný výpočet od nukleárního vyhlazení“. Dodal, že svět nyní čelí riziku, se kterým se „nesetkal od dob studené války“.

„Dosud jsme měli mimořádné štěstí. Ale štěstí není strategie,“ prohlásil k úvodu konference Guterres. „Není to ani štít před geopolitickým napětím, které se na základě jaderného konfliktu stupňuje.“ Na tom, že šíření jaderných zbraní by se státy světa měly do budoucna vyhýbat, se shodlo všech pět signatářů s nukleární silou včetně Ruska. Společné vyjádření k věci vydal v pondělí samotný Kreml.

Pryč s nebezpečnou rétorikou

Spojené státy a jejich „jaderní spojenci“ na konferenci Rusko nařkly z „nezodpovědného a nebezpečného“ chování. Odkazovaly konkrétně na četné výhrůžky ohledně možného využití nukleárních hlavic na území Ukrajiny a popřípadě i NATO, se kterými od propuknutí invaze přišel Medveděv, Lavrov i tamní televizní moderátoři.

„V souvislosti s ruskou nevyprovokovanou, protiprávní a agresivní válkou proti Ukrajině žádáme Rusko, aby přestalo se svou nezodpovědnou a nebezpečnou rétorikou a chováním a aby dodrželo své mezinárodní závazky,“ uvedly v prohlášení Spojené státy, Francie a Británie.

„Jaderné zbraně by po dobu své existence měly sloužit obranným účelům, odpuzovat agresi a zbraňovat válce,“ dodávají. „Odsuzujeme ty, kteří by použili, nebo by vyhrožovali použitím jaderných zbraní v rámci násilného donucování, zastrašování a vydírání.“

Video  Medveděv hrozí Ukrajině soudným dnem: Analytik o jaderné hrozbě i cíli Ukrajinců zničit Krymský most.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa