Městečko Curon bylo kdysi obětováno vodní elektrárně. Úřady se tehdy s lidmi nemazaly. Jeho obyvatelé dostali lhůtu, v rámci které měli vesnici opustit. Jediným znakem, že zde kdysi žili spokojeně lidé, byl kostel ze 14. století. Ten vykukoval nad hladinu. Už z toho důvodu bylo jezero atrakcí, informoval Mirror

Poté co ale bylo kvůli opravárenským činnostem jezero vypuštěno, odhalilo vesnici v celé její starobylosti. Za událostí starou 80 let stojí příběh lidí, kteří špatně porozuměli úřednímu oznámení. 

Vesnička totiž leží na hranicích Rakouska a Švýcarska. To znamenalo, že většina obyvatel zkrátka neuměla italsky. Když místní správa přišla s tím, že vesnička bude zaplavena kvůli hydroelektrárně, německy mluvící obyvatelé pochopili, že voda bude pouze pět metrů hluboká a jejich domy se podaří zachránit. 

Realita ale byla jiná. Voda měla dosahovat hloubky 22 metrů. V roce 1940 tak dostali obyvatelé desetiletou lhůtu k opuštění svých domovů, jenže kvůli nedorozumění se na stěhování mnoho z nich ani nepřipravilo. Byli ale i tak odvezeni pryč a dostali jen směšné odškodné. Čtyři stovky z nich si založily novou vesnici poblíž. 

Fotogalerie
14 fotografií