Bylo jí něco málo přes třicet, když si sbalila věci a odešla na cestu. V té době, ačkoliv měla rozjetý podnik a vedle sebe dlouholetého přítele, procházela osobní krizí a netušila, co si počít. Četla mnoho cestovatelských deníků. Se spisovatelkou Robyn Davidsonové projela na velbloudu Austrálii a s Ffyonou Campbellovou zas získala zkušenosti s dálkovou chůzí. Zároveň ji zaujal deník od Rosie Swale-Popeové, která jela stopem z Evropy do Nepálu a plavila se po celém světě a na koni projela Chile.

Všechny příběhy žen-cestovatelek ji uchvátily a tak se rozhodla, že se sama vydá na pouť do cizích krajů. Doufala, že tím zaplní prázdné místo a najde to, co hledá. „Myslela jsem si, že jsem šťastná, ale zpětně jsem si uvědomila, že hledám víc. Hlubší spojení s přírodou a lidmi. Četla jsem jejich knihy v naději, že najdu povzbuzení a našla jsem ho. Tím, že jsem se dozvěděla o jejich výzvách a bojích, stejně jako o jejich triumfech. Příběh každé ženy byl nesmírně odlišný a to mi dodávalo sebevědomí,“ uvedla pro BBC statečná cestovatelka.

Prodala své věci, sbalila si nejdůležitější věci na přežití do batohu vážícího 50 kg a začátkem května roku 2014 vyšla za dobrodružstvím. Na cestě si vybudovala svou rutinu, kterou dodržovala dlouhých šest let, než se v roce 16. prosince 2020 znovu vrátila domů. Ráno vstala za východu slunce, dala si snídani složené ze dvou šálků instantní kávy a misky ovesných vloček. Znovu si sbalila věci a vyšla. Večer rozložila stan, snědla instantní nudle a šla spát. Ačkoliv měla plán, často z něj vybočila a šla naprosto jinou cestou.

Její putování však nebylo vždy o nádherných východech a západech slunce a  potkávání milých lidí, objevování nových kuchyní a kultur. Cesta kolem světa jí přinesla mnoho traumat a těžkostí. Zatímco putovala australskou pouští, utrpěla popáleniny ze slunce a úpal. Ve Vietnamu onemocněla horečkou dengue. Při kempování v Turecku slyšela výstřely, které jí tak vyděsily, že nemohla vůbec spát.

Nejhorší trauma si však odnesla z cesty po Mongolsku, kde spala ve stanu, když se do něj vloupal nomád, který ji znásilnil. V tu chvíli netušila, zdali má pokračovat nebo se vrátit domů. Nakonec se rozhodla pokračovat ve své cestě. „Byla jsem odhodlaná nenechat ten incident přinutit mě vzdát se mého snu a vrátit se domů,“ řekla otevřeně s tím, že když se vydala na cestu, uvědomovala si rizika s ní spojená. Zažila ale i hezké a dojemné okamžiky. Například v Itálii se stala kmotrou dcery ženy, kterou tam potkala.

VIDEO: Cestování se zvířaty na dovolenou. Je to možné i letecky?

Video
Video se připravuje ...

Cestování se zvířaty na dovolenou. Je to možné i letecky? Videohub

Fotogalerie
10 fotografií