„Doufáme, že nejoblíbenější země budou dostupné bez problémů. V současné situaci ale narážíme na ministerstvo zdravotnictví a restrikce při výjezdu ven. Bojíme se, že ačkoliv bude destinace bezpečná, z ministerstva se budou klást překážky, aby se necestovalo. Nemá to logiku. Pokud jste zdraví a cestujete do země, kde je situace lepší než v ČR, vezete rodinu do bezpečí a snižujete riziko,“ říká Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Léto je ve hvězdách

Přestože některé země už začaly naznačovat, jak u nich bude letní sezona vypadat, za bernou minci to brát nelze. „Letní podmínky ještě nejsou známy v žádné zemi. Předpokládáme, že koncem května nebo začátkem června všechny země ještě přehodnotí svoje podmínky podle aktuální situace a nastaví konečná pravidla pro léto,“ dodává Papež.

Můžeme vycestovat už nyní?

Ano. Až na pár, většinou afrických zemí to jde. Musíte se ale připravit na testy před odletem z ČR i při návratu a karanténu. Jen při návratu z naprosté většiny zemí dnes ČR vyžaduje vyplnění 2 formulářů, podstoupení 2 testů a karanténu.

Přesné podmínky najdete na zastupitelském úřadě dané země a portálu covid.gov.cz. Problémy můžete mít, i pokud cestou na letiště překračujete hranice okresu.

Cesta do ciziny je podle vládních pravidel oprávněným důvodem k překročení hranice okresu. Musíte mít s sebou potřebný formulář a důkaz kupř. v podobě letenky či potvrzení o ubytování, jinak vás nemusí policisté na letiště pustit.

Chystají se »covidpasy«

Švédsko a Dánsko oznámilo, že připravují speciální digitální pasy, které budou obsahovat informaci o očkování nositele. Hotové mají být v červnu. Vznik a užívání vakcinačních pasů podporují i Španělsko, Řecko, Belgie, Island nebo Estonsko.

„Mít covidpas je u nás nereálné. Když se podíváme na tempo, jakým se u nás očkuje, mohli by ho letos využít jen lidé nad 70 let. Žádná vakcína také zatím neukázala, že zabrání přenosu viru. Řada zemí proto logicky požaduje i po očkovaných, aby testem prokázali, že nejsou nosiči viru,“ podotýká Jan Papež.

VIDEO: Víte, jak nebezpečný dokáže být úpal?