Pete Russell (27) a jeho žena Hannah (25) se rozhodli opustit Spojené království poté, co oba utrpěli životní ránu v podobě ztráty dítěte. Prodali nebo pronajali většinu svého majetku, koupili si bílou dodávku Mercedes Sprinter a i se svými dvěma dětmi se v dubnu 2019 vydali na cestu jejich života.

I se svými dětmi, Felixem (4) a Angusem (3), žijí v dodávce o rozměru 6m2, kterou proměnili v obytný prostor. Rodina cestovala po Evropě, parkovala na plážích a žila z rozpočtu pouhých 60 euro (asi 1600 kč) na týden. Jejich dodávka je vybavena společnou postelí, malou kuchyní a přenosným záchodem schovaným ve skříni, který jim nahrazuje koupelnu.

Pete a Hannah se rozhodli přestavět dodávku na obytný van.
Autor: Instagram whitevanfamily

Pár se rozhodl začít svou cestu ve Francii, přes kterou docestovali do Španělska, do jeho jižní části zvané Cabo de Gata. „Nejsme turisté, nejsme tu na dovolené. Prostě tu žijeme, ale v dodávce,“ popisuje jejich styl života Pete. Pro Hannah znamená totiž vše. „Sleduji, jak moje děti správně rostou, nejsme tlačeni do toho, co musíme, je to mnohem méně stresující,“ libuje si.

Rodina obvykle parkuje na parkovištích u pláže, aby měli vždy blízko k moři. Zde se také často setkávají s lidmi, který vedou podobný život. Mnoho tamních obyvatel si myslí, že jsou bezdomovci a chtějí od nich žebrat, zatímco jiní jsou jejich příběhem fascinováni. „Nejsme bezdomovci, máme štěstí, jen žijeme skromně,“ uvedl to na pravou míru Pete, jehož rodina je v cestování podporuje.

Rodina si cestování po Evropě užívá.
Autor: Instagram whitevanfamily

Na cestách žili už téměř rok, když jejich nový svobodný styl života ohrozila pandemie koronaviru. Španělsko, ve kterém se zrovna rodina nacházela, vydalo přísná karanténní opatření a oni byli nuceni se uzamknout ve své dodávce na nepříjemných sedm týdnů.

„Někdy se to v dodávce nedalo vydržet, byli jsme strašně omezení. Bylo to těžké,“ promluvil o jejich zážitku Pete. „Hlavním étosem tohoto života je svoboda jít tam, kam chceme a kdy chceme, a když vám tuto možnost vezmou, je to docela klaustrofobické,“ postěžoval si. Rodina ani nevěděla, jak bude na lidi v obytných vozech reagovat místní policie.

Jejich děti budou mít vzpomínky na život v dodávce po zbytek života.
Autor: Instagram whitevanfamily

Pár dodal, že španělská komunita je během karantény velmi podpořila, když Pete jezdil jednou týdně na nákup do supermarketu, zatímco jeho rodina čekala zamčená ve vozidle. „Děti byly naprosto skvělé, Felix v autě udržoval dobrou náladu,“ řekla Hannah. A i přes všechny těžkosti by se rodina prozatím nechtěla vrátit zpět domů – kdo ví, kdy by se mohli na cesty vydat znovu.

Fotogalerie
40 fotografií