Jevany, to je známá a notoricky proslavená vesnice nedaleko Prahy, kde v minulosti i v současné době bydlela a bydlí česká smetánka. Příliš lidí ale nemá sebemenší tušení, že v okolních lesích už roky chátrá starý hotelový komplex, který pamatuje mnohem lepší časy a také velmi zajímavou klientelu.

Objekt nesoucí název hotel Interpatria se hotelem stal až po sametové revoluci v roce 1989, původně ovšem sloužil jako rekreační středisko pro VIP komunistické pohlaváry a přátele kdysi mocné politické strany. Právě proto leží v lesích a vede k němu z obce Jevany jen uzoučká silnička. To proto, aby zde měli vládci klid.

Středisko za minulého režimu změnilo majitele a do své správy ho převzalo obří mezinárodní vydavatelství Otázky míru a socialismu, které sdružovalo autory a redaktory celého východního bloku. A právě to sem přivedlo velmi zajímavou osobu, ruskou novinářku Ljudmilu Putinovou, bývalou manželku ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dnes patrně jeden z nejmocnějších mužů planety sem dokonce za svojí exmanželkou velice rád jezdil, ostatně z Drážďan, kde v té době vykonával funkci důstojníka KGB, to měl do Jevan jen pár hodin jízdy. Putinovi v okolních lesích trávili hezké chvíle s jejich dvěma dcerami, v zimě sáňkovali a v létě chodili na procházky.

Slavné doby střediska, který tvoří budovy „Libuše“ a „Lumír“, restaurace s kuželnou, garáž a srubový altán, jsou ale ty tam. Po revoluci se z objektu stal hotel Interpatria, posléze ho převzalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Roky pak stát platil za jeho ostrahu více než milion korun ročně, a nakonec ho s námahou a pod cenou prodal současnému majiteli. Ani ten ale neví, co s ním dělat, a tak budova dál chátrá.

Zcela opuštěný areál stojí jen nedaleko míst, kde se v průběhu let vytvořila komunita plná českých celebrit. Žil tu legendární zpěvák Karel Gott, v blízkosti dodnes bydlí oblíbený muzikálový zpěvák a herec Daniel Hůlka. Místu dodala lesk i Kateřina Brožová a s podnikatelem Petrem Kratochvílem tu bydlela oblíbená česká zpěvačka Lucie Bílá. 

Fotogalerie
99 fotografií