Miroslav Machota z Tisé nedaleko Ústí nad Labem vyrazil na Nový Zéland s dvěma přáteli a svojí koloběžkou na dlouhé dva měsíce. Jeho původní cíl bylo projet přes dva ostrovy vzdálenost 1500 kilometrů, ale nakonec prý ujede až 4 tisíce. „Pojedeme z cípu severního ostrova dolů na jižní ostrov. Po cestě nás čekají lokální bouřky, rychlé změny povětrnostních podmínek a i sněhová pole v horách,“ řekl Miroslav Deníku.

Cílů má Miroslav několik. Hlavní je jasný, vybrat pro osmiletého Adama z Tisé, který trpí mentální retardací, sto tisíc. Ty by posloužily na dopravu chlapce do školy, protože žije jen s maminkou, samoživitelkou, která do cest investuje i 3 tisíce měsíčně. Na základě Miroslavovy cesty propagované i na sociálních sítích se mu již začali ozývat i lidé žijící přímo na Zélandu s nabídkou pomoci. „Propojují nás se svými kamarády a ukazuje to na fakt, že si lidé po celém světě zkrátka chtějí vypomáhat,“ uvedl Deníku potěšeně.

Když vše půjde podle plánu, cesta skončí ve městě Puhoi, kde bude na dobrodruhy čekat vychlazené české pivo. A bude potřeba. Machota podle novozélandských médií například v minulých dnech překonal hranici rychlosti 75 km/h, když se řítil dolů serpentinami v oblasti Cape Reinga.

Lidé mohou projekt podporovat na stránce Darujme.cz pod označením „Mírova výzva“ a instrukce lze nalézt také na facebooku.

 

Miroslav Machota je ve světě koloběhu pojmem. Je držitelem několika rekordů a velkou cestu absolvoval už v minulém roce. Tehdy jel z Londýna do Prahy dlouhých 2000 kilometrů a pomáhal přitom Jakubovi (32) s dětskou mozkovou obrnou. Nakonec vybral 40 tisíc na nákup speciální postele. Na Novém Zélandu plánuje Miroslav, povoláním stavař, mimo jiné pokořit na koloběžce tři vrcholy vysoké 3 000 metrů nebo ujet sprintem 145 kilometrů na slavné pláži Ninety Mile Beach.

Fotogalerie
9 fotografií