Mířily k němu ročně desítky tisíc turistů, mnozí na okno i lezli, byť to bylo pod pokutou bezmála 40 tisíc korun zakázané. Mít jej na fotce patřilo k takřka povinnostem každého turisty. Jenže 8. března 2017, zhruba v 9:40, přírodní úkaz neustál prudkou bouři a za ohlušujícího rachotu se zřítil do vln.

Pro Maltu to byla obrovská tragédie, překvapení to ale bylo jen pro nezasvěcené. Vápencová skalní brána se totiž hroutila řadu let. Velká část horniny se z vrchní části odloupla v dubnu 2012, další v březnu 2013, větší či menší kusy ale odpadávaly téměř pořád, až pak přišel pád poslední...

Nová podoba

Nyní ale ruský architekt Svetozar Andreev přišel s nápadem, že by vytvořil nové Azurové okno. Unikátní stavba by kopírovala tvary toho původního, tím ale podobnost končí, kámen by totiž měla nahradit vysoce leštěná ocel. A rozhodně by nemělo jít o samoúčelnou stavbu – nahoře by se nacházela vyhlídková plošina, v dostavěné „noze“ by se nacházel pětipatrový výstavní prostor. Maltské úřady nyní řeší, jak se k návrhu postaví. A zda jej postaví.

Fotogalerie
42 fotografií