Kamenný ostrov leží v úrodných vodách největšího afrického jezera. Na malinkatém prostoru žijí v plechových boudách především ugandští a keňští rybáři, kteří tu mají vše, co k životu potřebují: čtyři hospůdky, kadeřnictví, dokonce i pár nevěstinců!

Přes den chytají okouny nilské, večer pak přijíždějí prostitutky z Keni, Tanzanie i Ugandy, aby je po dlouhém dnu potěšily. „Rozhodl jsem se sem přestěhovat, protože kamarád se odtud vrátil se spoustou peněz,“ vysvětlil serveru News24 Isaac Buhinza (22), který sem jako většina místních dorazil kvůli úrodným vodám a slibnému výdělku. 

Na pozadí zdánlivé idylky však bublá roky trvající pře o území, které je přezdíváno „nejmenší válka Afriky". Stejně jako se zde překrývají, nárok na území přetahují dva státy. Ostrov sice leží v keňských vodách, jeho území však považuje za vlastní Uganda. 

Nejvíce se situace vyhrotila v roce 2009, a ač tehdy premiéři slibovali brzké vyřešení konfliktu, situace se nikam neposunula. Rybáři obou národů tak žijí sice vedle sebe, ale nijak zvlášť se nedruží, ba naopak.

Jeden z keňských policistů serveru News24 vypověděl o nedávném incidentu, který otřásl celým ostrovem. Někdo se na špičce ostrova pokusil vztyčit vlajku Keni. To se ale pochopitelně nelíbilo těm obyvatelům ostrova, kteří nárokují území pro Ugandu. Vše vykulminovalo v obrovskou hádku, vyhrožování se zbraněmi v ruce i příjezdem příslušníků ugandské armády.

I na tomto příkladu je tak dobře vidět, jak křehké jsou mírové stavy mezi obyvateli ostrova.

Fotogalerie
10 fotografií