Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ženy v Africe zachraňují nosorožce. Se zbraní v ruce v protipytlácké jednotce

Autor: peb - 
1. října 2018
21:48

V Africe vznikla protipytlácká jednotka, která je složená ze samých žen. Ty patrolují široká území v Zimbabwe a zabraňují pytlákům v zabíjení chráněných zvířat, především vzácných nosorožců. a úřady počítají s tím, že jich bude dál přibývat. Informovala o tom britská BBC.

Dříve ženy sloužily v protipytláckých organizacích jen zřídka. „Díky možnosti žen sloužit v ochraně divočiny, máme teď dvakrát tolik lidí, ze kterých si můžeme vybírat,“ říká o projektu Australan Damien Mender, který ho založil.

Do roku 2030 doufá Mander v rozšíření tohoto konceptu a zaměstnání až 4,500 afrických žen, které by dohlížely až na 250 tisíc čtverečních kilometrů divočiny napříč kontinentem. 

„V Africe existuje jedno rčení - Když vzděláš muže, vzdělal jsi jedince. Ale když vzděláš ženu, vzděláš tím národ,“ říká Mender. “Zjišťujeme, že posilování pozice žen je jeden z nejsilnějších nástrojů změny,“ dodává.

Někteří experti ale mají vůči celé věci výhrady. „Musíme se ptát, jestli to není jen pouhý marketingový projekt. Dávání zbraní do rukou mladých žen je může vážně ohrožovat,“ říká Craig Spencer, který se zabývá bojem proti pytlákům v Jižní Africe. 

Trofejní lov a pytláctví představuje v Africe problém, který se bezprostředně týká možného vyhynutí některých druhů zvířat. Úřady mnoha afrických států se potýkají hlavně s ilegálním lovem slonů a nosorožců.

Zobrazit celou diskusi