Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Evropu zaplavuje nelegální slonovina. Kvůli šperkům a vázám umírají tisíce zvířat

Autor: ČTK - 
31. srpna 2018
09:28

Údaje získané mezinárodním občanským hnutím Avaaz ukazují, že téměř 20 procent předmětů ze slonoviny, které se prodávají v Evropě, pochází ze slonů zabitých v posledních desetiletích. Nelegální obchod se slonovinou tak v Evropě stále prosperuje a povzbuzuje pytláky, aby slony zabíjeli dál, napsal francouzský deník Le Monde.

Mezi říjnem a prosincem loňského roku zakoupilo hnutí Avaaz 109 předmětů ze slonoviny u soukromých osob či ve specializovaných prodejnách v deseti evropských zemích: v Německu, Belgii, Bulharsku, Španělsku, Francii, Irsku, Itálii, Nizozemsku, Portugalsku a Británii. Byly to opracované kly, sošky, vázy, drobné předměty, náhrdelníky nebo náramky.

Hnutí nechalo tyto předměty vyhodnotit v laboratoři britské Oxfordské univerzity uhlíkovou metodu C 14. Výsledky jsou poučné. Ukazují, že ze všech předmětů pocházely téměř tři čtvrtiny z nelegálně získané slonoviny. Od roku 1989 totiž obchod se slonovinou zakazuje Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (CITES). Zákaz platí v rámci Evropské unie, ale prodej a nákup zde zůstávají povoleny, pokud jde o předměty vyrobené před rokem 1947, které jsou považovány za starožitnosti.

Uhlíkovou metodou se tedy prokázalo, že jen 25,7 procenta zkoumaných předmětů skutečně pochází z období před rokem 1947. V Bulharsku, Itálii a Španělsku však podíl předmětů z nelegálně získané slonoviny dosahoval 100 procent, ve Francii 85 procent a v Portugalsku 83 procent.

A to není všechno. Zdá se, že v 19,3 procentech případů pochází slonovina z období po roce 1990. To znamená, že pochází ze slonů zabitých v posledních desetiletích, po zákazu obchodu se slonovinou.

„Tato studie poskytuje konkrétní údaje o tom, že legální evropský trh se slonovinou poskytuje krytí pro obchod s nelegálně získanou slonovinou. Tím se ještě zvyšuje riziko, že sloni budou vyhubeni,“ uvádí Avaaz, jehož zkoumání financovaly příspěvky více než 50.000 dárců. Organizace soudí, že EU musí s touto situací skoncovat a obchod se slonovinou definitivně ukončit. Čína, která byla hlavním odbytištěm slonoviny ve světě, ostatně obchod s ní zakázala od 1. ledna letošního roku. Také Hongkong se rozhodl přijmout přísnější zákony, stejně jako Velká Británie.

Mezinárodní fond pro blaho zvířat (IFAW) odhalil rozsah internetového obchodu s druhy ohroženými vyhynutím, stejně jako s produkty z nich, zejména s předměty ze slonoviny.

V Africe podle posledního sčítání z roku 2016 klesla populace slonů žijících na savaně v letech 2007 až 2014 o 30 procent. Dnes tam žije zhruba 350.000 slonů, zatímco v 70. letech minulého století jich tam žilo kolem jednoho milionu a před koloniálním obdobím přes 20 milionů. Odhaduje se, že pytláci každoročně usmrtí více než 20.000 slonů kvůli jejich slonovině.

Zobrazit celou diskusi