Zoologové z České republiky a ze Slovenska si všimli rybářské lodi v blízkosti želvích hnízdišť a hned pojali podezření, že něco není v pořádku. Okamžitě proto za plavidlem vyrazili a zjistili, že se nemýlili. „Nechytli jsme žádnou malou rybu. Pytláci převáželi 1 209 kusů želvích vajec,“ uvedl Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec, který se na zásahu podílel.

Pytláci podle zoologů loví želvy kvůli zisku. „Na černém trhu dostanou za jedno vejce přibližně 12 korun. Celkový zisk z tohoto černého obchodu přitom dosahuje ročně řádu několika milionů korun,“ upřesnil Ouhel.

Mořské želvy chrání v Indonésii už několik let terénní zooložka Zoo Hodonín Hana Svobodová. Spolu s Berlym Danielem vede místní neziskovou organizaci Konservasi Biota Laut Berau.

Oblast Berau je nejdůležitějším kladištěm karet obrovských v celé jihovýchodní Asii a trpí neustálými nájezdy pytláků. Ti s vidinou lupu želvích vajec dokonce napadají i naše rangery na ostrovech, jako tomu bylo například v únoru 2018. Pokud v oblasti nebude probíhat systematická ochrana, může to mít fatální následky na celkovou populaci mořských želv na světě,“ uvedla Svobodová.

Zatýkací akci dlouho připravovala nově vzniklá česko-slovenská skupina s názvem WILDLIFE GUARDS, mezi kterou patří i dva zaměstnanci Zoo Liberec. „Skupina se specializuje na ochranu ohrožených druhů zvířat prostřednictvím rozkrývání organizovaného zločinu na přírodním bohatství,“ upřesnila Svobodová, která stojí za jejím vznikem.