Poprvé nocovali sloni venku tento týden ze čtvrtka na pátek. Podle vrchního chovatele Martina Kristena přijali změnu zavedeného režimu pozitivně a byli nečekaně aktivní. „Zaskočilo je jen vytí vlků, na které reagovali troubením a běháním po výběhu. V závěru noci se zklidnili a snažili se vlky spíš přehlušit hlasitým troubením,“ popsal chovatel.

Pobavilo ho, že se vlci slonů zřejmě báli. „Ráno byla polovina vlků schovaná na dvorku, což jejich chovatelka nepamatuje,“ řekl. Podle Kristena je pro slony změna prostředí důležitá. Motivuje je a působí na ně jako prevence proti stereotypnímu chování.

V současné době mohou návštěvníci v Údolí slonů vidět sedm slonů. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966 a je zároveň nejdéle žijícím zvířetem v Zoo Praha. Dalšími členy jsou samec Ankhor, samice Shanti, Janita, Tamara, dva a čtvrt roku starý Maxmilián a dvaadvacetiměsíční sameček Rudolf. Lidé budou moci slony vidět denně do 21:00, kdy se zahrada pro návštěvníky zavírá.

Pražská zoo chová slony od roku 1933, kdy přišel slon indický jménem Baby. Zoo ho koupila z odchytu na Srí Lance a postavila pro něj první sloninec. Nevelký pavilon sloužil slonům do začátku 70. let. V roce 1973 se sloni přestěhovali do pavilonu velkých savců v prostoru dnešní Rezervace Bororo. Dnešní pavilon slonů byl pro veřejnost otevřen na začátku sezony 2013 v horní částí zoo, stál půl miliardy korun. Jde o největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela.

Podívejte se, jak slůně Max v dubnu 2018 oslavilo druhé narozeniny:

Fotogalerie
23 fotografií