Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Filmař dostal šest let za špionáž. Z vězení ho dostane královská milost

Autor: ČTK, pk - 
21. září 2018
14:56

Australský filmař James Ricketson, který byl v srpnu odsouzen v Kambodži k šesti letům vězení za špionáž, dostal královskou milost. Ricketson se podle kambodžského soudu dopustil špionáže s pomocí bezpilotního letadla, které přelétávalo nad shromážděním opoziční strany. Zadržován byl od června 2017.

„Ricketsonovi byla udělena milost,“ sdělil agentuře AFP právník australského filmaře, který již několik let v Kambodži žije.

Devětašedesátiletý Ricketson byl zatčen loni, kdy vyslal v době kampaně před místními volbami bezpilotní letadlo nad předvolební shromáždění opoziční Kambodžské národní strany záchrany (CNRP), jež byla od té doby rozpuštěna.

Phnompenhský městský soud Jamese Ricketsona v srpnu odsoudil k šesti letům vězení za špionáž a shromažďování informací poškozujících zemi, a to mezi prosincem 2010 a červnem 2017. Ani po vynesení rozsudku ale nebylo jasné, v čí prospěch Australan špionáž prováděl.

Zatčení jako zákrok proti svobodě slova 

Podle kritiků bylo zatčení Australana součástí širšího zákroku proti svobodě slova, který podniká vláda dlouholetého premiéra Hun Sena a jeho Strany kambodžského lidu (CPP). Loni rozpustil nejvyšší soud CNRP kvůli údajnému spiknutí s USA zaměřenému na svržení vlády v Phnompenhu. V parlamentních volbách 29. července získala premiérova strana CPP údajně všech 125 parlamentních křesel.

Po vyhraných volbách začal kambodžský režim propouštět opoziční aktivisty a na kauci byl před několika dny puštěn na svobodu i vůdce kambodžské opozice Kem Sokha. Nadále ale čelí obvinění z velezrady, za což mu hrozí mnohaleté vězení.

Hun Sen od mládí bojoval v jednotkách ultrakomunistických Rudých Khmerů krutého diktátora Pol Pota. Při bojích o Phnompenh v jejich řadách přišel o oko a částečně ochrnul. Při dlouhodobém léčení v nemocnici přehodnotil své názory, rozešel se s polpotovci a v červnu 1977 se připojil ke kambodžským provietnamským silám, které na jaře 1978 zahájily povstání proti Polpotovu genocidnímu režimu.

Kolik stojí ve Středoafrické republice lidský život?

Zobrazit celou diskusi