Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„O nohách to není,“ řekl Zemanovi německý prezident. A přispěchal s hůlkou

Autor: Vera Renovica - 
21. září 2018
12:10

Před zámkem Bellevue v Berlíně, oficiálním sídlem svého úřadu, přivítal v pátek před polednem českého prezidenta Miloše Zemana jeho německý protějšek. Frank-Walter Steinmeier (62), který má oproti kancléřce Angele Merkelové spíše reprezentativní funkci, připravil pro Zemana i vojenské pocty a hned u auta mu podal hůlku.

Zemana před zámeček z 18. století, který je sídlem prezidentů od roku 1994, přivezl mercedes. Steinmeier na něho čekal u hlavního vchodu a jakmile viděl, že k autu spěchá bodyguard se Zemanovou hůlkou, vzal mu ji z ruky a českému protějšku ji podal sám.

„Mám bolavé nohy,“ přiznal se pak Zeman, když se muži šli postavit tváří v tvář armádě. „Ale politika není o nohách,“ zmínil Zeman a Steinmeir ho doplnil: „Je to o mozku.“

Právě Zemanův zdravotní stav se přitom nechtěně stal probíraným bodem jeho návštěvy. Zpravodaj Českého rozhlasu totiž napsal na sociální síť, že v prezidentském speciálu se Zemanem letí tři lékaři a čtyři zdravotní sestry. Nakonec se musel za tyto nepravdivé informace veřejně omluvit. „Baví mě to,“ odpověděl pak Zeman Blesku na otázku, jak snáší spekulace o tom, že je na tom špatně.

Odpoledne Zemana čeká Merkelová

Se Steinmeierem měl Zeman v minutovníku naplánováno jednání i s doprovodnými delegacemi. Jak Blesk informoval Odbor zahraniční Hradu, jejich diskuse měla být hlavně o ekonomických vztazích, v nichž je pro Česko právě Německo nejklíčovějším partnerem ze všech. Poté byl naplánován oběd i s účastí první dámy Ivany Zemanové. Dalšími tématy hovoru mezi muži měly být migrace a reforma Evropské unie. O těch chce Zeman hovořit i při setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou v pátek odpoledne.

„Budu s ní mluvit i o obchodní válce, která probíhá mezi USA a Čínou, protože se může dotknout i nás. Totéž se týká případných celních opatření vůči EU a budu se zabývat i jinými ekonomickými otázkami. Včetně možnosti pořízení českých cvičných letadel německou armádou,“ upřesnil prezident pro Blesk.

Steinmeier je prezidentem od března loňského roku, předtím působil jako ministr zahraničí a také vicekancléř Merkelové. Sociální demokrat měl politicky vždy blízko k exkancléři Gerhardu Schröderovi, který jej dostal na kariérní vrchol. Dá se proto očekávat, že vřelý bude i jeho vztah se Zemanem. Český prezident totiž Schrödera ve čtvrtek prohlásil za jednoho ze svých opravdových přátel v Německu, dal i státní vyznamenání a těsně před odletem do Prahy se s ním má dnes sejít.

Steinmeier odmítl schůzku s dalajlámou

Steinmeier je spíš pragmatickým zjevem v politice: podobně jako Zeman, kterého kritizují za hyperkorektní vztahy s Ruskem a Čínou, či Schröder, který je v čele dozorčí rady ruského ropného gigantu Rosněft.

V roce 2008 se během návštěvy Číny odmítl sejít s tibetským duchovním vůdcem, protože by to mohlo poškodit německo-čínské vztahy. Pak dokonce vydal cynické prohlášení, že to „chce hodně odvahy nesejít se s dalajlámou“. Nechtěl také mluvit o masakru Arménců na začátku 20. století jako o genocidě, aby se nedotkl německo-tureckých vztahů. Sympatie veřejnosti si ale vysloužil, když v roce 2010 daroval ledvinu své nemocné ženě.

Zeman se má vrátit do Prahy v pátek večer, v sobotu bude mít jediný den odpočinku, a pak ho čeká další program. „V neděli večer odletí do Olomouckého kraje, kde se bude až do středy setkávat s občany. Takže pana prezidenta teď čeká hodně cestování,“ informoval Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Další »salva« zahraničních povinností se pak na Zemana chystá v listopadu, kdy má navštívit Čínu a Izrael.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ponner ( 22. září 2018 13:46 )

To je tady osazenstvo což? Rádoby Němec satanas, ty, já a zbytek jentakjen.

ponner ( 22. září 2018 13:41 )

No je to lepší čtení než tvé vstupy s klonováním, blběno.

ponner ( 22. září 2018 13:35 )

My víme co jich klone máš, nezahálíš.

ponner ( 22. září 2018 12:17 )

Blesku, ty chcípáku!!!!!!!!!!! Píšu jen že prskneš zavádějící nadpis a pak škrtáš názor? Opakuji že všechno jde z hlavy, i ty nohy. Mozek pracuje na celém člověku, tebe cenzore nevýjímaje!!!!!!!!!!!!!!!!Ale o ***ech neškrtáš. Srabe bulvární!!!!!!

estebacek ( 21. září 2018 19:19 )

Máš pravdu, pár blbečků jako jsi ty opravdu není celý svět.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa