Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman v Německu: Mám tu jen dva přátele. Merkelovou nezmínil

Autor: Vera Renovica - 
20. září 2018
12:29

V Německu mám jen dva opravdové přátele. To řekl ve čtvrtek dopoledne Miloš Zeman při zahájení druhého dne své třídenní oficiální návštěvy našeho západního souseda braniborskému premiérovi Dietmaru Woidkemu. Nejmenoval však mezi nimi současnou kancléřku Angelu Merkelovou, s níž se má setkat v pátek.

Woidke Zemana přivítal před zámkem Cecilienhof, který nechal postavit korunní princ Vilém na začátku 20. století – proslavil se ale v roce 1945, kdy se zde konala Postupimská konference. Její výsledky pak ovlivnily poválečné uspořádání světa. Připomínkou historie je i červená hvězda ze sazenic na hlavním nádvoří, kterou před konferencí, jíž se zúčastnil i Josef Stalin, zasadili sovětští vojáci a dodnes se udržuje. „Ále, symbol červené hvězdy! Tak proč ne,“ řekl anglicky Woidkemu Zeman a vyfotografoval se s ním na místě.

Zeman se podivoval také se nad výškou ministerského předsedy Braniborska. „Kolik měříte? 196 centimetrů? Tak to jste na tom ještě lépe než já,“ družně se s ním bavil. Český prezident přitom se svými 187 centimetry patří mezi nejvyšší vrcholné státníky na světě.

Když muži kráčeli do útrob zámku, kde si Zeman prohlédl jednací místnost, v níž Rusko, USA a Británie podepsaly Postupimskou dohodu, mluvil také o přátelství v politice. „V Německu mám dva dobré kamarády. Günthera Verheugena (bývalého německého eurokomisaře, pozn. red.), s nímž jsem se setkal včera, a Gerharda Schrödera (bývalého německého kancléře, pozn. red.), s nímž se sejdu zítra. Takže tu mám velmi dobrý program,“ pochvaloval si. „Říká se, že když má člověk v politice hodně kamarádů, nemá vlastně žádné. Já mám dva,“ dodal. „Proto mám psa,“ doplnil ho Woidke. 

Muže ještě čekala prohlídka zámku Sanssouci, tzv. Versailles Německa, a společný pracovní oběd. Ve večerních hodinách bylo v plánu setkání s vrcholnými zástupci německých firem, které podnikají v Česku. Mezi nimi třeba generální ředitel Škoda auto, generální ředitel Volkswagenu či předseda představenstva Siemensu.

Jednání s kancléřkou na závěr

Závěrečný den návštěvy, tedy pátek, bude zároveň ten nejklíčovější. Dopoledne se totiž Zeman setká se svým německým protějškem Steinmeierem, ten ho přivítá s vojenskými poctami a společně poobědvají. Jejich diskuse by měla být hlavně o ekonomických vztazích. Zároveň se v tématech migrace či reformy Evropské unie Zeman trochu »rozcvičí«, odpoledne jej totiž čeká schůzka s kancléřkou Angelou Merkel. Tu mnohokrát kritizoval za příliš tolerantní přístup vůči ilegálním migrantům, s nimiž má nyní Německo problémy.  

Po Merkelové se Zeman setká s bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem. Schröder byl v posledních letech kritizován za to, že přijal funkci předsedy dozorčí rady ruské naftové společnosti Rosněft. Schröder je stejně jako Zeman kritikem sankcí vůči Rusku. Na rozdíl od českého prezidenta, který je oponenty podezříván z příliš velkého příklonu k Rusku, ale Schröder Vladimira Putina otevřeně nazývá svým přítelem.

Dle materiálů, které Blesk získal od Odboru zahraničního Pražského hradu, nelze vztahy s Německem a tím pádem ani návštěvu považovat za zatíženou „závažným sporem“. Kancléřka Merkel se s Milošem Zemanem naposledy viděla letos v červenci na Summitu NATO.

Stejně tak šéf odboru Rudolf Jindrák bagatelizuje spekulace o tom, že spolu mají český prezident a německá kancléřka vyhrocené vztahy. „Ona rozlišuje lidi na úspěšné a neúspěšné politiky. Miloš Zeman je úspěšný politik, který vyhrál volby jak parlamentní, tak prezidentské, a to dokonce dvakrát. Ona uznává z tohoto důvodu i Viktora Orbána. Co ještě hraje roli: politická spřízněnost. Jenže Merkel jsou bližší pravicoví politici a Miloš Zeman není pravicový politik. Jsem sám zvědavý, jaké to bude, a pamatuji si, jak to vypadalo loni na summitu NATO, kdy Miloš Zeman seděl u stolu na večeři a paní kancléřka k němu přišla, hezky se s ním zdravila a mluvila na něho česky,“ řekl před dvěma měsíci v rozhovoru pro Blesk.

Zeman se má vrátit do Prahy v pátek večer, v sobotu bude mít jediný den odpočinku, a pak ho čeká další program. „V neděli večer odletí do Olomouckého kraje, kde se bude až do středy setkávat s občany. Takže pana prezidenta teď čeká hodně cestování,“ informoval Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Další »salva« zahraničních povinností se pak na Zemana chystá v listopadu, kdy má navštívit Čínu a Izrael.

 

salto ( 21. září 2018 08:16 )

Pokračování: vytvořme jim takové podmínky na které jsou zvyklí a budou v nich důstojně žít, ale zatím se sem valí davy migrantů s nataženýma rukama. Ale u nich doma. Pokud to zvládneš, pokus se zamyslet a celou situaci zanalyzovat a pamatuj si že jednoduchá řešení jsou zpravidla populistická a nikam nevedou - příkladů v historii lze nalézt spoustu.

salto ( 21. září 2018 08:13 )

ablbis: Znovu opakuji, překonej mentální lenost a zjistíš že ty tvoje názory jsou jen výkřiky do tmy. Nesrovnávej záchranu židovských dětí s muslimskou invazí. Podobné názory měla tzv. Generace 21 a jak to dopadlo. Ti lidé uvažují stejně, jako když před několika léty se stěhovali Rómové do Kanady a když Kanada zjistila, že je to neúnosné tak se vraceli zpět. Určitě jsem pro pomoc postiženým válkou, ale v jejich domovině. Po 2. sv. válce tady byla obdobná situace a stalo se co? Marshalův plán (to byla pomoc zničeným zemím válkou) - výsledek - ti co jej nepřijali podle toho dopadli. Proč vlastně k migrační vlně došlo? Ať se nám to líbí nebo ne ti lidé se nehodlají začlenit a přizpůsobit, ale využívat pseudohumanity EU. V 60-tých letech byl příliv občanů Jugoslávie do SRN - ti přijali daná pravidla a splynuli s hostitelskou zemí, ne tak vlna Turků. Zde jde o kulturní odlišnosti, které si nově příchozí do toho kterého státu nepřipouštějí. Švédsko, Francie, SRN a řada dalších států na to začíná přicházet, ale dost pozdě. Popřemýšlej jak se ti údajní sirotci (nově - děti bez doprovodu) do těch sběrných táborů dostali a je jedno zda jsou ze Sýrie, Afganistánu nebo Afriky. Např. v Jemenu zuří válka také (kdopak ty dvě znepřátelené frakce asi podporuje), takže tam bude sirotků také spousta, ale z toho se zřejmě nedají vytřískat politické body, takže nic. píšeš, děti jako děti - v ČR je snad málo dětí, kteří by si tu péči zasloužili? není snad povinností státu se v prvé řadě starat o své občany a zajistit jim bezpečnost? Tady nejde o nějakých 50 sirotků, ale populistické gesto těch, kterým se to hodí a samozřejmě to nic neřeší, je to jenom podlézání mocipánům z Bruselu. Paní Šnajdová by si měla udělat pořádek ve své rodině a teprve potom kázat vodu a starat se o sirotky, vlastně děti bez doprovodu. Staré křesťanské přísloví říká: nedám ti rybu, ale neučím tě ryby chytat. Tak pojďme je ty ryby naučit chytat - v praxi to znamená - obnovme jim infastrukturu, vytvořme jim takov

salto ( 20. září 2018 18:54 )

ablbis: Sir Winton se v hrobě neobrací. Tady se jedná o něco úplně, ale opravdu úplně jiného. Pokud to jde a dokážeš překonat svou mentální lenost, zjisti si některá fakta a možná budeš sám překvapen

salto ( 20. září 2018 18:47 )

estebacek: Tepláko, už zase? Zkus něco k věci a když ukočíruješ svoje temné pudy, tak i ten nick ti vydrží

jentakjenkobliha ( 20. září 2018 18:16 )

jemtakjen: Ty mu dáváš sodu , to s ním jentak jen šlehne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa