Plastové tácy a kontejnery slouží k odkládání zavazadel a věcí pasažérů při bezpečnostní prohlídce. Ty poté projedou rentgenem, zatímco pasažér prochází bezpečnostním rámem. Po vyndání věcí se kontejner vrací do oběhu pro potřebu dalších pasažérů a v tom je zřejmě ten hlavní problém.

Plastové tácy a kontejnery se totiž zřídkakdy dezinfikují a jejich tvrdý povrch umožňuje virům přežít i celý den. Podle vědců z britské Nottinghamské univerzity jsou tácy pokryty různorodými patogeny, které mohou způsobit vše, od běžného nachlazení a chřipky až po zápal plic, infekce močového měchýře, SARS (syndrom náhlého selhání dýchání) a dokonce i poškození mozku.

Vědci z Nottinghamské univerzity pro svou studii po několik týdnů třikrát denně sbírali vzorky z různých míst na letišti v Helsinkách. Zkoumaly se toalety, plastové tácy pro bezpečnostní prohlídku, opěrky křesel, zábradlí schodů a držadla eskalátorů, hračky v dětských koutcích, rukojeti zavazadlových vozíků, tlačítka na přivolání výtahů, platební terminály, samoobslužné kiosky pro odbavení (check-in) a dělící sklo u pasové kontroly.

Ze všech nejinfekčnější byly právě zmíněné tácy. Patogeny ale číhaly i v dětských koutcích, na platebních terminálech, zábradlích a u pasové kontroly. Na záchodech překvapivě ve většině případů žádné viry zjištěny nebyly. Vědci to přičítají zvýšené hygieně při návštěvě tohoto místa.

Fotogalerie
9 fotografií